La Ribera d'Ebre i la Terra Alta reivindiquen els valors intrínsecs del món rural

El Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques participa en la redacció de l'Agenda Rural de Catalunya i reivindica accions integrades contra el despoblament

Terrenys agrícoles a la Terra Alta.
Terrenys agrícoles a la Terra Alta. | Cedida
Aguaita.cat
31 de març del 2021
Actualitzat a les 9:53h
La Ribera Ebre i la Terra Alta aporten les seves propostes a l'Agenda Rural de Catalunya, un full de ruta que ha de definir el futur el món rural. Cada vegada més, el món rural reivindica formar part de les decisions sobre desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental, com a peça fonamental per al desenvolupament sostenible, per això la Comissió Interdepartamental sobre el Despoblament Rural, liderada per la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, ha impulsat la redacció de l'Agenda Rural de Catalunya.

En concret, el Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta ha fet les seves aportacions al voltant de cinc àmbits: persones i benestar, repte demogràfic, transició ecològica, territori connectat i sistema agroalimentari. Així, els membres de la junta executiva del CIS han establert que cal apostar per la lluita contra el canvi climàtic i degradació del medi ambient, per transformar el territori a través del canvi digital i tecnològic, per promoure accions integrades amb l'objectiu de revertir la pèrdua de població i, finalment, per enfortir la localització d'empreses més resilients. Amb les esmenes recollides arreu del país, es redactarà el document final de l'Agenda Rural de Catalunya, que serà lliurada a la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural.

El passat octubre, la Comissió Redactora, formada per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), va donar el tret de sortida al procés de redacció del document; i al febrer va arrencar el període per fer-hi aportacions, una fase oberta a la ciutadania, amb la participació de persones a títol individual, però també d'entitats, associacions, administracions i agents econòmics i socials. La recollida de propostes ha culminat aquest mes de març.