Movem Tortosa demana un Pla d’Arbrat i un Consell de Participació Ciutadana per evitar la tala d’arbres

El primer grup de l’oposició exigix a més l’informe tècnic que avale les últimes actuacions i aposta per un canvi radical en la forma d’actuar i valorar el patrimoni natural de la ciutat, fent costat al moviment ciutadà que així ho demana

El carrer Colom, sense arbres.
El carrer Colom, sense arbres. | Aguaita.cat
Aguaita.cat
24 de març del 2021
Actualitzat a les 17:58h
Movem Tortosa anuncia que portarà al proper ple del mes d’abril una proposta de moció on demanaran un Pla d’Arbrat Municipal i la constitució d’un Consell de Participació Ciutadana dins l’àrea d’espai públic per evitar un altre episodi de tala indiscriminada d’arbres a la ciutat.  

Este Pla d’Arbrat ha de servir per catalogar tots els arbres i zones verdes del municipi segons el seu estat i característiques permetent fer una planificació de la poda i la tala, que  només s’ha de dur a terme en casos justificats i sota supervisió tècnica per garantir que es faça correctament. D’esta manera, la renovació de l’arbrat sempre es faria d’una manera progressiva amb l’objectiu principal de conservar al màxim l’arbrat existent. 

La constitució del Consell de Participació Ciutadana respon a les inquietuds de la ciutadana  sorgides a partir de la tala dels arbres de l’Avinguda Colom de Ferreries, on no s’ha pogut  fer res per evitar-ho degut a la falta d’informació prèvia davant esta actuació. La moció  pretén vincular este tipus d’actuacions sobre l’arbrat a un consens previ amb el Consell per tal d’evitar esta situació en un futur. 

Per a la formació progressista és evident la mala praxis en esta actuació degut a diverses raons. Per una part, l’equip de govern encara no ha presentat l’informe tècnic que  la justifica tot i ser demanada per l’oposició i la ciutadania. Per altra banda, Domingo Tomàs  cap de l’àrea d’espai públic ha parlat públicament d’una afectació al 80% de l’arbrat de  l’Avinguda Colom per justificar l’actuació. Si estes dades són realment avalades per  l’informe tècnic, és evident que com a mínim s’hauria talat un 20% d’arbres sans  innecessàriament. 

Com a mala praxis també posen d’exemple el cas del tractament fet a les palmeres del  Parc Municipal, que estan caient una darrera l’altra tot i estar sent tractades, quan tenim  l’exemple d’altres municipis del territori, com pot ser Sant Carles de la Ràpita on les estan  conservant totes gràcies al tractament rebut. Per a Movem Tortosa això només evidencia  que no s’està administrant el tractament correctament. Es necessita més formació per a  que l’equip existent pugui fer estes tasques correctament i tècnics que ho supervisen  quan així siga necessari.

Jordi Jordan com a portaveu de Movem Tortosa, remarca la importància de l’arbrat com a  mitjà imprescindible d’adaptació al canvi climàtic. L’arbrat no només representa el nostre  patrimoni natural a dins les ciutats, sinó que a més a més aporta beneficis ambientals i  socials acabant amb les illes de calor, fent de pantalla acústica, reduint la pols i la  contaminació. Segons Jordan “si tenim clar el seu valor i prenem consciència com a  societat, ens dotarem dels mitjans necessaris per no repetir estos errors. Per això  demanem a tots els grups de l’oposició que prenguen esta moció com a pròpia, ja que  representa l’interès general”, conclou.