El Parc dels Xiribecs d'Amposta, abonat amb el compost de la fracció orgànica i les restes de poda

L’Ajuntament d’Amposta, el Copate i la Fundació Astres s’alien per tirar endavant un projecte circular gràcies al qual el compost que el Copate fa amb l’orgànica i les restes de poda serveix com adob per al Parc dels Xiribecs

Aguaita.cat
16 de març de 2021, 19:34
Actualitzat: 20:27h
1200_1615920344xiribecs_edited
1200_1615920344xiribecs_edited | Ajuntament d'Amposta
De brossa de contenidor a compost per als parcs i jardins municipals. L’Ajuntament d’Amposta, el Copate i la Fundació Astres s’han alineat per fer realitat un projecte sostenible gràcies al qual la matèria orgànica i les restes de poda es transformen en compost que des d’ara s’utilitza per a la fertilització de les espècies del Parc dels Xiribecs. La Fundació Astres, encarregada del manteniment del Parc dels Xiribecs, ha apostat per utilitzar este adob, que permet reduir l’ús de fertilitzants sintètics i millorar la qualitat del sòl i dels ecosistemes. Amposta es converteix, així, en el primer municipi de les Terres de l’Ebre de fer servir este compost en la fertilització dels espais verds públics.

La regidora de Polítiques Ambientals, Núria Marco, ha volgut posar en valor esta iniciativa, que "fa visible on van a parar les restes d’orgànica que es reciclen correctament i tanca el cercle de reducció, reutilització i reciclatge". "A través de la campanya + orgànica – resta hem posat èmfasi en l’impacte, tant econòmic com mediambiental, que té no reciclar l’orgànica de forma correcta; i ara també posem èmfasi en els beneficis que obtenim si ho fem bé". "Podem fer adob per cuidar els parcs i jardins, reduint l’ús de fertilitzants químics", clou Marco.

Actualment el Parc dels Xiribecs es troba tancat al públic per tasques de manteniment i neteja. Per una banda, s’estan realitzant tasques de manteniment de la bassa i el seu entorn. "Vam començar buidant el canal, per fer-ne la neteja i la reposició de les pedres dels marges que estaven trencades; ara ja torna a tenir aigua", explica el regidor de Serveis al Territori i Governació, Miquel Subirats. "També hem buidat el llac i treballem en l’opció òptima per tal de garantir-ne l’estanquitat, possibilitar la sortida de les aigües del subsòl quan la capa freàtica estigui alta i poder fer un sistema correcte de manteniment que fins ara, amb el sistema de grava, no podíem fer", afegix. Per una altra banda, també s’està fent la neteja i millora de tot el mobiliari urbà que hi ha dins el parc, com bancs o baranes. Finalment, la Fundació Astres, encarregada de la neteja i jardineria del Parc dels Xiribecs, està fent reposició de l’arbrat mort i plantant-ne a noves ubicacions. Ho fa amb espècies autòctones com oliveres, garrofers, lledoners, ametllers, llorers i figueres.