El Govern aixecarà el confinament comarcal este dilluns

Els comerços podran tornar a obrir els caps de setmana i no hi haurà canvis en les restriccions als bars i restaurants

Control policial.
Control policial. | Cedida
NacióDigital
11 de març del 2021
Actualitzat a la 13:45h
El Govern permetrà la mobilitat entre comarques a partir d'este dilluns. La mesura arriba abans del període vacacional de Setmana Santa, després que el confinament entrés en vigor a l'octubre, i serà vigent fins al 28 de març. El Departament de Salut, però, hi ha volgut posar matisos. "Mantenim el perímetre comarcal, però permetent la mobilitat en la bombolla de convivència", ha exposat la consellera de Salut, Alba Vergés.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra i les policies locals adaptaran els controls de mobilitat a les noves restriccions. Sàmper ha assegurat que la policia podrà sol·licitar declaracions d'autoresponsabilitat i certificats de convivència als controls a les carreteres. "És impossible el control de tota la població", ha reconegut Sàmper. Vergés ha insistit que els trajectes entre comarques només es poden fer amb la bombolla de convivència. "No ens podem moure per tot arreu a fer-ho tot, ho hem de fer amb cautela", ha dit la consellera.

Tot plegat, després que Interior haja detectat un "lleuger" increment de mobilitat els darrers dies. Segons Sàmper s'han registrat augments d'un 2% o un 3% en comparació amb els dies anteriors. El conseller ha afirmat que globalment la reducció de la mobilitat es manté sobre un 15% si es compara amb els mesos previs a la pandèmia

Este dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ja va assegurar que l'executiu estudiava aixecar la restricció de mobilitat comarcal i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va defensar la necessitat de "donar aire" a nivell econòmic i social.

Pel que fa a la interacció social, a partir del 26 de març les trobades en espais tancats no podran ser de més de quatre persones, a no ser que siguen convivents. Als domicilis, no es podran fer trobades entre persones no convivents. La mesura va ser acordada ahir entre les comunitats autònomes. 

S'aixeca la prohibició de gales i festivals

Vergés i Sàmper també han anunciat que a partir de dilluns s'aixeca la prohibició de fer gales, entregues de premis i festivals en el sector de la cultura. 

La Generalitat també ha anunciat que els comerços podran tornar a obrir els caps de setmana a partir del 15 de març. Els establiments comercials de fins a 800 metres quadrats podran obrir cada dia. L'aforament dels establiments comercials haurà de ser del 30%. 

No hi haurà canvis en les restriccions als bars i restaurants, que podran mantenir l'horari d'obertura de dos quarts de vuit del matí a les cinc de la tarda ininterrompudament. També podran obrir sales de joc, casinos i bingos.

Pel que fa a les competicions esportives, es reprendran aquelles competicions sub-16 i es permetrà el públic a totes aquelles on hi haja seient preassignat. Les mesures afecten les competicions d'àmbit català, ja que les estatals i internacionals estan regulades per altres organismes. En el cas de les competicions a l'aire lliure, l'aforament de públic podrà ser del 50% i en recintes tancats, del 30%.