Èxit en la recuperació de Vent, la primera àguila cuabarrada alliberada després de patir una electrocució

El 2019 va ser retornada a les serres de Coll de l'Alba, d'on era originària, amb un dispositiu emissor GPS per fer-ne seguiment i estudiar el seu comportament

Vent, amb la seua parella, a les serres del Coll de l'Alba.
Vent, amb la seua parella, a les serres del Coll de l'Alba. | Cedida
Redacció
03 de març del 2021
Actualitzat a les 16:53h
Ja ha passat més d’un any des que tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya dixaven en llibertat la primera àguila cuabarrada que sobreviu a una electrocució a Catalunya. Endesa va col·locar-li llavors un petit dispositiu emissor amb un arnés per poder fer-ne seguiment i estudiar el seu comportament. Tècnics de l’ICRA han estat estudiant els moviments de l’àguila durant un any, analitzant diàriament les dades emeses per l’equipament i han pogut concloure que “Vent”, tal com la van anomenar, s’ha recuperat totalment.

“L’àguila te un comportament normal per l’espècie alhora de moure’s pel seu territori i exercix totes les funcions vitals; caça, defensa el territori contra altres rapinyaires i fins i tot enguany s’ha reproduït tirant endavant un poll”, segons recull l’informe encarregat per Endesa i elaborat per l’ICRA al seu apartat de conclusions. L’au havia estat tractada al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, a Lleida, on se li havia aplicat una innovadora tècnica amb làser a través d’un equip adquirit per la Companyia, per guarir les cremades.

Durant el període d’estudi (des del 20 d’octubre de 2019 fins al 20 d’octubre de 2020) l’emissor va registrar un total de 40.544 localitzacions que han permès determinar el llocs de caça, els indrets on es posa habitualment així com les joques on ha fet nit. Concretament ha permès delimitar un territori de 5.173 hectàrees que abasten espais de muntanya, zones de conreus mediterranis, erms i algunes infraestructures abandonades que freqüenta. El fet de viure en parella i estar sempre un al costat de l’altre, ha permès, de retruc, conèixer el territori de la femella.

El seguiment diari ha permès valorar qualsevol incident o problema que requerís una actuació ràpida com va succeir quan, recent alliberat “Vent”, va tenir una baralla amb el mascle que li havia pres el lloc i van quedar tots dos ferits a terra. La interpretació de moviments en base a les dades de l’emissor va permetre intervenir amb celeritat, es va poder atendre les àguiles i després d’una ràpida recuperació, es van tornar a alliberar. Este va ser l’únic incident en el retorn de Vent després del qual, no ha tornat a tenir complicacions.

Més enllà de determinar el grau de recuperació de “Vent”, que és excel·lent, les dades recollides i estudiades pel GPS aporten una informació molt valuosa per estudiar el comportament de les àguiles a casa nostra. Concretament a Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat estima que, al llarg de 2020, s’ha assolit la xifra de 84 parelles (80 estables i 4 en procés d’establiment) a tot Catalunya. Es tracta d’una xifra rècord que s’aproxima a les dades de 1970. Així, la informació obtinguda pel radioseguiment és molt valuosa per tal de seguir treballant per identificar zones prioritàries d’actuació i augmentar el coneixement sobre la biologia de l’espècie, dos aspectes fonamentals per contribuir a la seva conservació i preservació.

De fet Endesa ja va col·laborar al 2011, de manera coordinada amb l’ICRA i el departament de Territori i Sostenibilitat en el ràdio seguiment d’un altra àguila cuabarrada anomenada “Messi”. El seu seguiment durant dos anys, va permetre comprovar l’èxit de la seva reintroducció al medi.