Farmàcies de l'Ebre engeguen un programa pilot pioner per la prevenció del consum de risc d'alcohol

La intervenció farmacèutica a la farmàcia comunitària es realitzarà en persones que sol·licitin fàrmacs que interaccionen amb l'alcohol o proves d'embaràs, sempre amb consentiment previ

1200_161294800308022021-Hospitalet-21
1200_161294800308022021-Hospitalet-21 | Carlos Baglietto
Aguaita.cat
01 de març del 2021
Actualitzat a les 12:00h
La Subdirecció General de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut) impulsa, conjuntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), un programa pilot d'identificació precoç i d'intervenció breu del consum de risc d'alcohol a les farmàcies comunitàries.

Un total de 27 farmàcies del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre participen en este projecte a través del qual es pretén avaluar la utilitat i l'acceptació d'una estratègia d'identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten un consum de risc d'alcohol. Especialment, s'adreça a les persones que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l'alcohol, estan embarassades o planificant un embaràs. La prova pilot es posa en marxa avui dilluns, 1 de març, i s'estendrà durant tot un mes fins al dijous 1 d'abril.

El subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, ha posat l'èmfasi en el fet que "esta és una acció que s'emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dóna continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la Sub-direcció General de Drogodependències amb el programa Beveu Menys".

Pel que fa al president del COFT, Toni Veciana, valora positivament esta iniciativa atès que, "com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per realitzar tasques de prevenció i promoció de la salut". En este sentit, afegeix que "des del col·lectiu farmacèutic hi ha interès en invertir esforços per ajudar a reduir els problemes de salut relacionats d'un consum de risc d'alcohol".


Intervenció personalitzada, preservant la privacitat de les persones usuàries

Els farmacèutics i farmacèutiques duran a terme un cribratge del consum d'alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l'alcohol o una prova d'embaràs i, en cas necessari, es procedirà a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d'alcohol i els riscos derivats. El programa ha prioritzat les persones que prenen medicaments que poden interaccionar amb l'alcohol (benzodiazepina, acenocumarol, fàrmacs per tractar l'hipotiroïdisme o l'hipertiroïdisme, etc.) i les dones embarassades, perquè són grups d'alt risc i són fàcils d'identificar en l'àmbit de la farmàcia comunitària.

La intervenció farmacèutica es farà sempre amb previ consentiment de la persona usuària i a la denominada zona d'atenció personalitzada (ZAP) dins de la pròpia farmàcia, per preservar-ne la privacitat. En els casos que esta no l'accepti, el professional farmacèutic li oferirà un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d'esta substància amb medicaments i els riscos derivats del consum d'alcohol durant l'embaràs. Alhora, li oferirà la possibilitat de parlar-ne en alguna altra ocasió més propícia.

Els professionals de les farmàcies participants han estat formats prèviament per tal de poder identificar correctament el consum de risc d'alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas. El programa pilot s'avaluarà mitjançant grups focals amb els propis professionals i enquestes de satisfacció a les persones usuàries i permetrà determinar si esta estratègia pionera es fa extensiva arreu del territori català.

El consum d'alcohol a Catalunya

A Catalunya, l'alcohol és una de les substàncies, juntament amb el tabac, que causen major morbimortalitat. El seu consum s'associa a múltiples problemes de salut, com ara el càncer, trastorns mentals o gastrointestinals, malalties cardiovasculars, accidents de trànsit, entre d'altres. Segons les darreres dades del 2019 del Sistema d'Informació sobre Drogodependències, l'alcohol, amb 6.130 casos (42,2%), és la substància que més demandes de tractament per drogodependències origina a Catalunya.

Al darrer informe de l'Enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2017 en població de 15 a 64 anys es detecta que, a Catalunya, un 61,1% ha consumit alcohol els darrers 30 dies i un 8,1% consumeix diàriament. A més a més, un 11,5% fa consums episòdics intensius (6 o més en el cas dels homes i 5 o més en el cas de les dones). Així mateix, l'anàlisi de les dades de la calculadora "veus el que beus" reflecteix que els consums també es produeixen en els grups d'alt risc com ara les persones amb patologia crònica, les persones embarassades, etc.