Reinventar-se en temps de covid: l'empresa de l'Aldea que triomfa repartint productes arreu de Catalunya

TransProCat ofereix als productors un servei sense intermediaris i vendes a preus dignes

Míriam López de TransProCat amb una caixa de l'agrobotiga de làctics La Païssa de Cardedeu davant del camió ple de comandes
Míriam López de TransProCat amb una caixa de l'agrobotiga de làctics La Païssa de Cardedeu davant del camió ple de comandes | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
01 de març del 2021
Actualitzat a les 11:06h
Amb els seus restaurants tancats per la crisi sanitària, Míriam López i la seva família van apostar per buscar una alternativa al negoci familiar. Han creat TransProCat, una empresa de transport que reparteix diàriament i arreu del país producte de km 0, sobretot de les Terres de l'Ebre.

Verdures, cítrics, carns, olis i vins viatgen, directament, del productor al client. Els productors venen a través dels seus webs o plataformes com Productors Catalans i contacten amb TransProCat per fer els enviaments. L'aventura va començar des de l'Ebre a Barcelona, però ja reparteixen aliments de qualsevol indret, arreu de país. "Hem augmentat les comandes gràcies a ells", destaca Martí Martí, un dels seus proveïdors de verdura ecològica.

Amb la crisi de la covid i els restaurants de la família tancats, les reserves van començar a caure. Aixecat el confinament, només amb la terrassa en servei, la família López "no es va veure amb cor" d'aguantar el negoci en marxa: dos restaurants i una carpa de banquets que tenen a tocar de l'N-340, entre l'Aldea i Camarles (Baix Ebre). Buscant la manera de reinventar-se, van "detectar una nova oportunitat de negoci" a través de l'experiència d'uns veïns productors de cítrics.

Rosa Samper i el seu marit, propietaris de Mercat Finca Mas Roig, van apostar fa dos anys per vendre en línia els cítrics que produeixen a la seua finca de l'Aldea però es trobaven "amb moltes dificultats" per fer arribar les comandes en els terminis acordats amb el client. Això va animar la família López a contactar amb una empresa de transport en fred, estudiar les possibilitats i posar-se a treballar per a productors de proximitat de les Terres de l'Ebre, com la Rosa.

En poc temps han passat de portar productes ebrencs a Barcelona a repartir productes d'arreu de Catalunya i per gairebé tot el país, amb diferents rutes cada dia. Fruita dolça de Lleida, formatges i làctics, carns, vins, olis, i tota mena d'encàrrecs de petits productors, plataformes, botigues o restaurants. La seua especialitat és el transport de producte refrigerat i ja han ampliat la flota de vehicles per poder organitzar diferents rutes setmanals per tot el país.

Els proveïdors els contacten i organitzen els repartiments, que es fan cada dia a Barcelona, però també en dies alterns a les comarques de Lleida i Girona. "On encara no arribem és al Pirineu", explica la Míriam. Els requisits són senzills: caixes que es puguen apilar i productes ben empaquetats. "Fins i tot tenim clients que ens han demanat que els portem a Barcelona les taronges de casa seua o les carmanyoles amb menjar de la mare per al fill que estudia a Barcelona", il·lustra López. "Ho hem provat, ens ha anat bé i estem creixent. Estem contents", reconeix.
 

Una furgoneta de TransProCat preparada per a dur productes als seus clients Foto: ACN / A. Ferràs



Beneficis per als productors

L'aposta de Samper i el seu marit per vendre els seus cítrics directament al client per Internet es trobava amb moltes dificultats per garantir un bon servei de repartiment. "Collim, preparem i fem arribar el producte, de l'arbre a casa, en 24 hores. Ens trobàvem que no ho podíem complir i no volíem quedar malament amb el client perquè no venem això. Ens vam posar d'acord amb TransProCat i se'ns han acabat els problemes", relata Samper.

Enguany han venut tota la producció de mandarines i tindran taronges a la venda fins al mes d'abril. Les distribueixen en caixes d'entre cinc i 20 quilos, i a un preu digne que no aconseguien venent a distribuïdors. La venda directa en línia no és fàcil perquè requereix una infraestructura potent d'atenció al client, però a Mercat Finca Mas Roig estan ampliant l'oferta amb productes de mercat de la zona com verdura, peix de la llotja de Sant Carles de la Ràpita, carns, vins i un oli de producció pròpia.
 

Una entrega de productes de TransProCat Foto: ACN /Marta Casado



També Martí Martí, copropietari de Fruites i Verdures Ecològiques Martí de l'Aldea, ha aconseguit ampliar clientela des que treballa amb TransProCat. "Som veïns i ràpidament ens vam posar a treballar i estem feliços. Les comandes han augmentat molt, sobretot a Barcelona, però també a Lleida i Girona, on ens era molt difícil arribar", detalla Martí. "Amb el seu suport hem pogut arribar a molta més gent amb un servei de molta més qualitat que el que donàvem, més proximitat i constant contacte amb el client, que se sent molt atès", valora el productor.

L'empresa ven fruita i verdura ecològica però també vins, pasta, arròs o llegums ecològics, entre d'altres. "El transport és el principal. Si envies un producte de qualitat que arriba en mal estat o es retarda, el client no està satisfet i no segueix comprant. Si el producte arriba bé, el client ho agraeix i el negoci flueix", conclou Martí.