Mobilització a la Terra Alta davant la imminent construcció de dos nous parcs eòlics

Les entitats socioeconòmiques donen per trencat el front comú amb les forces polítiques de la comarca

Concentració a les portes del Consell Comarcal contra la construcció de nous parcs i la desídia de les forces polítiques per aturar la massificació.
Concentració a les portes del Consell Comarcal contra la construcció de nous parcs i la desídia de les forces polítiques per aturar la massificació. | ACN
Redacció
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:33h
A la Terra Alta s'han reprès les mobilitzacions contra la massificació energètica davant la imminent construcció de dos parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Davant la inacció i "falta de voluntat política" perquè el nou decret d'emergència climàtica tingués efectes retroactius per aturar estes centrals, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l'Ateneu Social la Pastora, la DO Terra Alta, Unió de Pagesos i desenes de representants del món civil i econòmic de la comarca s'han concentrat estes dimecres a les portes del Consell Comarcal per anunciar "el trencament" del front comú que es forjar l'any 2018, amb una moció unitària contra la massificació eòlica.

Fa més de dos anys s'aprovava la primera moció unitària i unànime contra la massificació eòlica al Consell Comarcal de la Terra Alta. S'hi reclamava una moratòria per blindar la comarca de noves centrals eòliques, mentre no es redistribuïssen les energies renovables arreu del país. Entitats polítiques, socials i econòmiques s'unien per primera vegada a la Terra Alta i pressionaven el Govern, encapçalat pel president Torra, a aturar els projectes eòlics que s'havien començat a reactivar.

Aquelles reunions van engegar la maquinària d'un nou decret que havia de "blindar" la Terra Alta, però el decret llei 16/2019 que substituïa les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari) ja no va començar amb bon peu. Tot i les reclamacions de la comarca, no va preveure anul·lar, amb caràcter retroactiu, les centrals eòliques que s'havien tramitat feia 10 o 15 anys. Tampoc ha tret pressió a les zones massificades com la Terra Alta, ni ha anat acompanyat d'un model consensuat de producció energètica. Va ser l'allau de nous projectes arran d'este nou decret que va portar, l'any passat, al Consell Comarcal, a aprovar una segona moció.

En un any i mig des de la seua aprovació, s'han presentat projectes per a 13 noves centrals eòliques a la Terra Alta, així com diverses centrals fotovoltaiques. La Ponència d'Energies Renovables ha donat el vistiplau a 3 parcs i n'ha desestimat 10 però encara estan pendents d'avaluació el parc 'El Sequet' a Batea i el parc 'Tossal Gros' a la Pobla de Massaluca, amb 10 aerogeneradors cadascun.
 

Alguns dels concentrats, amb parcartes reivindicatives. Foto: M.T.


Oposició ferma i desbordada

Des de finals del 2019, la DO Terra Alta, el grup ecologista Gepec, l'Associació comarcal de Turisme, el sindicat agrari Unió de Pagesos i moltes entitats socials i veïnals, a més de persones a títol individual, han treballat per aturar les centrals eòliques tramitades amb la normativa de les ZDP o amb el nou decret. Tot i les fortes pressions empresarials, es van aturar la construcció de dos parcs al Pinell de Brai i Prat de Compte. En este cas, es va fer valer la caducitat de les autoritzacions d'impacte ambiental, però hi ha tres centrals més tramitades amb l'anterior decret i dos s'han posat en marxa –la tercera té problemes per garantir l'evacuació-.

La presència de personal de les promotores per iniciar els treballs previs per construir les centrals 'Barranc' i 'Massalucans', tramitats amb les ZDP, han encès els ànims. Estos dos projectes s'han redimensionat amb molins de vent de 200 metres, molt més alts dels que es van implantar fa dos dècades a la comarca, i afecten els termes de Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, que ja haurien donat la llicència d'obres, i Batea, que no ha donat el permís fins que no es presenten informes de detall al consistori sobre l'afectació al seu terme.

Concentració al Consell
A la concentració d'este dimecres a les portes del Consell Comarcal, amb una quarantena de participants, s'ha recriminat als alcaldes i al Consell que "no hagen sabut donar validesa a les mocions aprovades". "Els nostres representants no han estat prou contundents ni han fet passes clares per frenar esta allau de projectes. Hem copsat la passivitat d'alguns i l'ambigüitat d'altres", han criticat. "Venim a reclamar que la solució és política i està a les mans dels polítics que defensen la comarca. No acceptem cap central més i tenim la imminent construcció de dos que s'han sobredimensionat. Volem demanar que ho paralitzen i s'acabe l'allau de projectes que estan venint", ha denunciat Xavier Fortuño, membre de la PDTA.

Els principals retrets han estat per als partits del Govern, Junts per Catalunya i ERC, i els representants polítics comarcals. "Han estat incapaços de fer res", han llegit en el manifest. "Demanem uns representants polítics que estiguen a l'altura dels problemes de la nostra comarca i que no siguen còmplices d'esta devastació", han conclòs.

L'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha considerat "injust" que es face recaure sobre els ajuntaments la responsabilitat de l'afectació eòlica a la comarca. Ha recordat que els alcaldes, amb els tràmits governamentals passats, recaurien en prevaricació si no signen les llicències i ha denunciat que el Govern ha donat l'esquena a la comarca. Tot i això, des de la Plataforma s'ha exigit "prudència" als batlles perquè encara no s'ha resolt el contenciós administratiu que el Consell Regulador de la DO Terra Alta va presentar per aturar estes centrals.

Finalment, en la concentració també han volgut recordar a la ciutadania "la greu trinxada" que suposaran més centrals eòliques a la Terra Alta: més línies d'evacuació, expropiacions, aerogeneradors gegants, vies d'accés, conduccions subterrànies, rompudes o moviments de terres arreu.