La CUP Tortosa critica que no s'hagi tancat l'empresa Padesa i exigeix mesures de control en els cítrics

Des de la CUP Tortosa es pregunten per què davant de la greu situació de contagis a l'empresa no es va decidir tancar-la i aïllar les treballadores

Aguaita.cat
08 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 17:24h
La CUP Tortosa critica que no s'hagi tancat l'empresa Padesa i exigeix mesures de control davant l'inici de la temporada de recollida de cítrics
La CUP Tortosa critica que no s'hagi tancat l'empresa Padesa i exigeix mesures de control davant l'inici de la temporada de recollida de cítrics | CUP Tortosa
El brot de Covid-19 declarat al centre de producció de Roquetes de l'empresa avícola Padesa arriba ja a les 318 persones positives (246 són treballadors, i 72 contractes estrets). Però segons denuncien la CUP Tortosa "Padesa continua treballant, la maquinària de fer diners no pot aturar-se, tot i que Tortosa es va situar a un nivell alarmant de risc de rebrot, superant els 1.000 punts i sent la tercera ciutat catalana amb més risc". 

Tot i que el brot de Padesa ha causat el 80% dels casos de covid-19 registrats a la ciutat, declaren que ara ens trobem davant "l’esperpèntica" situació que l'empresa continua oberta, però els parcs infantils de la ciutat tancats.

Des de la CUP Tortosa es pregunten per què davant de la greu situació de contagis a l'empresa no es va decidir tancar-la i aïllar les treballadores per tal d'evitar arribar a la situació que ens trobem ara mateix amb restriccions que ja afecten greument el sector del petit comerç i restauració de la ciutat?
Una vegada més, afirmen, com va passar amb la crisi del 2008, veiem com queda palès que el capitalisme prioritza l'economia a les persones. La formació anticapitalista pensa que ara s'opta per mantenir l'economia funcionant encara que això posi en perill la salut. Perquè ni el capitalisme, ni cap govern local o estatal, estan disposats a modificar les regles del joc. "Ningú es planteja qüestionar dogmes del neoliberalisme que només generen misèria i precarietat".

La crisi de la covid ha tornat a posar sobre la taula es necessita més inversió pública en serveis socials bàsics, en assegurar una vida i habitatges dignes... però per fer-lo caldria augmentar els impostos a les grans fortunes, perseguir el frau fiscal, eliminar els paradisos fiscals... Però com en 2008, sembla que res de tot això passarà, opinen els portaveus de la CUP a Tortosa en una roda de premsa davant de l'empresa.
Padesa, exposen, és un exemple de com funciona aquest sistema econòmic. Tot i posar en perill la salut de poblacions com Tortosa, Roquetes o l'Aldea, Padesa ha de seguir produint encara que sigui a costa de la vida. 

Una altra cosa ha deixat palesa esta situació, segons la CUP és que o bé els protocols no s'han complit o bé estos no són suficients. "Exigim a l'administració els controls i les inspeccions necessàries per revisar-los i fer-los complir. No podem deixar en mans d'empreses que prioritzen els beneficis en lloc de la salut i drets de les seves treballadores".
A més a més, denuncien "som coneixedores que els protocol no s’estan aplicant de la mateixa manera en les plantilles contractades directament per la empresa, que en la subcontrata Paumar que dóna serveis a aquesta". Paumar, on treballen majoritàriament persones d’origen migrant està posant en perill les treballadores obligant a anar a treballar sense tenir els resultats de les proves PCR, segons declaracions de la CUP. A través d’esta externalització d’una part de la producció, Padesa està precaritzant de forma greu a les seues treballadores per motius d’origen. "Des de la CUP volem denunciar les pràctiques racistes d’aquest empresa". 

Per altra banda, ja s’ha iniciat la campanya de cítrics al Baix Ebre i el  Montsià, i com en altres territoris, s'han de fer plans específics per tal de tenir un control sanitari dels treballadors i que no es donin situacions de brots de Covid-19 com les que ja s'han donat en altres activitats econòmiques del sector primari, com pot ser el brot de Padesa.

En este sentit la CUP demana a l'Ajuntament de Tortosa que ens explique quines són les mesures que ha preparat per tal de la gestió i l'atenció a les persones que treballen a la recollida de la fruita, i no viure situacions com les ja viscudes.
La majoria de persones que treballen en aquest sector, sigui residents al territori o temporers amb mobilitat són en molts casos l'esglaó més feble, ja que combina aspectes com la temporalitat, la mobilitat, els salaris baixos i en molts casos la restricció als permisos de treball.

És un problema estructural que afecta moltes persones que treballen en el sector primari, a més del corresponent procés de precarització laboral que des de fa dècades empitjora dia a dia les condicions materials de vida de les persones que hi treballen, i on la seva situació s'ha vist agreujada arran de la crisi social i econòmica derivada per la Covid-19, expliquen.
Així la CUP insta a l'Ajuntament de Tortosa a què reclame a les institucions pertinents que es facin les inspeccions de treball per garantir que es compleixin totes les mesures sanitàries corresponents, i també es compleixi el conveni laboral agroalimentari, i evitar així la sobreexplotació que es pot donar en la situació dels treballadors.