Justícia assumirà el cost de la retirada del monument franquista de Tortosa

La consellera Ester Capella demana que l'executiu espanyol no pose traves per treure el monòlit de l'Ebre

per Redacció, Tortosa | 7 d'octubre de 2020 a les 16:03 |
Monument franquista a Tortosa. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament de Justícia assumirà el cost i l'execució del projecte per retirar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el Departament "vol, pot i sap com fer-ho" després que el govern espanyol s'haja tornat a desentendre de la propietat del monòlit. Capella ha recriminat a l'executiu espanyol la seua inacció per fer complir la llei de memòria històrica del 2007 i ha tornat a demanar que "no posen traves i no impedisquen" que el monument es trega del riu. "Ells han desistit", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo, sense objeccions dels organismes estatals.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha lamentat que l'informe de la CHE per descatalogar el monument franquista de Tortosa haja arribat "vuit mesos més tard" que el plenari de l'Ajuntament de Tortosa prengués l'acord. El monument està considerat oficialment com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, des del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de 2007.


Està previst que al pròxim ple de Tortosa s'aprove la descatalogació definitiva i Capella s'ha compromès, llavors, a iniciar la petició de permisos i a licitar les obres per treure'l del riu Ebre. Sense voler fixar una data aproximada sobre quan es podria executar, s'ha compromès que siga "el més ràpid possible" però complint amb els terminis que establix la llei de licitació i contractació.

Respecte de l'informe tècnic que el Departament va encarregar per definir la retirada del monument franquista, la consellera no n'ha desvelat el contingut. "Sabem tècnicament com s'ha de fer i que serà complicat perquè cal entrar al cabal del riu però ja explicarem degudament i de forma clara quins passos s'han de seguir", ha apuntat. Capella ha dit que serà la Generalitat qui pagarà la retirada del monument. "Ho volem fer, ho podem fer i sabem com fer-ho i insistixo en demanar que no impedisquen que es face, ja que ells -el govern espanyol- han desistit a fer-ho", ha dit. Este informe també resoldrà què se'n farà del monòlit. "Ho tenim estudiat i documentat", ha assegurat.


La consellera ha criticat que la Llei de Memòria Històrica estatal s'haja incomplert sistemàticament des del 2007 i que pràcticament no s'haja executat. "Ara reaccionen, en temps de descompte quan ja estan tramitant una nova llei que oblida l'essencial, penalitzar l'enaltiment al franquisme i la utilització de simbologia feixista i nazi a través del Codi Penal. Ho han descuidat al projecte de llei que ara inicia el tràmit al congrés", ha lamentat Ester Capella.

 

Participació