Només 10 dels 52 municipis ebrencs han de fer sortides per franges horàries

Puc fer esport per tot el terme municipal? Puc agafar el cotxe per anar a córrer?

Tortosa és un dels municipis on s'hauran de respectar les franges horàries
Tortosa és un dels municipis on s'hauran de respectar les franges horàries | Santi Martorell
Aguaita.cat
01 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:29h
Després de dies de debat sobre com abordar l'arrencada del desconfinament, el govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per ordenar la primera fase de sortida al carrer. I ho ha fet dividint la jornada per col·lectius i activitats a partir del 2 de maig, este dissabte, que és quan entren en vigor les mesures.

En els municipis de menys de 5.000 habitants no caldrà complir estes directrius horàries, segons ha detallat el ministre de Sanitat. A les Terres de l'Ebre, això significa que només 10 dels 52 pobles ha de seguir estes directrius. Són els següents: Baix Ebre: Tortosa, Deltebre, l'Ametlla de Mar, Roquetes; Montsià: Amposta, la Ràpita, Alcanar, Ulldecona i la Sénia; Ribera d'Ebre: Móra d'Ebre

A la resta dels 42 municipis, entre ells, tots els de la Terra Alta, no és necessari establir franges horàries.

Les EMD i altres nuclis

Qüestió a banda són les EMD i altres nuclis poblacionals que funcionen de forma autònoma. Segons s'especifica en el BOE d'avui divendres 1 de maig: "Les franges horàries previstes no són aplicables en aquells municipis i ens d'àmbit territorial inferior al municipi que administrin nuclis de població separats amb una població igual o inferior a 5.000 habitants, en els quals la pràctica de les activitats permeses per aquesta ordre es podrà dur a terme entre les 6:00 hores i les 23:00 hores".

Per tant, s'ha d'entendre que les EMD de Campredó, Jesús i Bítem, tot i pertànyer a Tortosa, no hauran d'aplicar les franges horàries. Fonts municipals indiquen a l'aguaita.cat que han consultat amb Interior si cal aplicar el mateix criteri als nuclis de Vinallop i els Reguers.

Amb els mateixos dubtes es troben a Ulldecona, Alcanar, Amposta i l'Ametlla de Mar. Sembla, de moment, però, que el criteri de deixar al marge de les franges horàries els nuclis que queden fora del municipi principal s'aplicaria únicament a les EMD

A continuació et resolem altres qüestions:

- A quina hora puc sortir a fer esport? De 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre, segons ha detallat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Les normes que regixen esta pràctica són les següents: fer-lo de manera individual, no abandonar el municipi en el qual es residix i no tindre contacte físic amb ningú. Només es pot fer una vegada al dia.

- Quan i com puc sortir a passejar? En les mateixes hores que l'esport: de 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre. Es pot anar acompanyat d'una persona amb la qual es conviu i no s'està autoritzat a desplaçar-se més enllà d'un quilòmetre del domicili. La franja es pot fer servir si es tenen més de 14 anys. Només es pot fer una vegada al dia.

- Puc fer esport al nucli urbà o al terme? El BOE d'este 1 de maig no ho especifica, però se sobreentén, per la pròpia definició del municipi i pel que es descriu en el text de la mateixa ordre ministerial, que la mesura abasta tot el terme municipal. Així, el BOE exposa que "es podrà circular per qualsevol via o espai d'ús públic, inclosos els espais naturals i zones verdes autoritzades, sempre que es respectin els límits establerts en aquesta ordre".

- Puc agafar el cotxe per anar a fer esport? No. L'Ordre ministerial que regula les passejades i sortides per fer esport especifica que "no es podrà fer ús de vehicle motoritzat o del transport públic per desplaçar-se a vies o espais d'ús públic amb la finalitat de practicar l'activitat física".

- Quina franja hi ha per als majors de 70 anys i dependents? De 10 a 12 del matí, just després de l'horari reservat per a majors de 14 anys que surtin a passejar o bé a fer esport, i de 19 a 20 del vespre. La prioritat, segons Illa, ha estat que els majors de 70 anys i les persones dependents -que poden sortir acompanyades d'una persona, que pot ser un cuidador o cuidadora- no coincidisquen amb la resta de ciutadans. Només es pot fer una vegada al dia.

- Què passa ara amb els nens? Diumenge passat va ser el primer dia que els infants van poder sortir al carrer dins la franja de 9 a 21, acompanyats sempre d'un adult. Ara, esta franja queda restringida: els infants estan autoritzats a passejar de 12 a 19 durant una hora al dia.

- Hi haurà franges als pobles de menys de 5.000 habitants? No. En els municipis de menys de 5.000 habitants, més d'un 80% dels que hi ha a l'Estat, es podrà sortir al carrer sense atendre les restriccions horàries.

- Si tinc símptomes, puc sortir al carrer? En cas que es tinguen símptomes de coronavirus o s'estiga en aïllament domiciliari, no es podrà passejar ni fer esport.

- Puc tornar a tenir cura de l'hort? A partir de dissabte es podran cuidar els horts no professionals -els professionals ja es podien atendre, i a Catalunya el Departament d'Interior ho va autoritzar el 5 d'abril-. El desplaçament a l'hort es podrà fer si és al mateix municipi de residència o a l'adjacent, però s'haurà de fer "el mínim possible" i seguint les normes de seguretat. Els treballs es faran de manera individual, sempre que no s'acompanye una persona discapacitada o bé un menor de 14 anys.