Xavier Royo, nou president del Consorci d'Aigües de Tarragona

L'alcalde de l'Aldea substitueix en el càrrec a Meritxell Roigé

per Redacció, L'Aldea | 14 de febrer de 2020 a les 11:27 |
Xavier Royo, nou president del CAT i alcalde de l'Aldea | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha nomenat Xavier Royo nou president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). L'alcalde de l'Aldea substitueix en el càrrec a l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que presidia l'ens des del novembre del 2018. Roigé ja havia manifestat la intenció de deixar esta responsabilitat arran del seu nomenament com a vicepresidenta segona de la Diputació de Tarragona i presidenta del Patronat de Turisme.

Nascut el 1966, Royo treballa des de l'any 1987 en una empresa de serveis energètics on actualment és cap d'equip d'intervenció. Des del juny passat és l'alcalde de l'Aldea (Baix Ebre), on ja havia estat regidor entre el 2003 i el 2015. També ha estat vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre durant la legislatura del 2011 al 2015, període en què va ocupar la presidència del consell d'administració de Baix Ebre Innova. Entre els anys 2013 i 2015 va ser president del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE).


El CAT es va constituir formalment l'any 1985 i capta l'aigua dels canals de l'Ebre, la potabilitza a la planta de tractament de l'Ampolla i la distribueix al conjunt de consorciats. Va iniciar el subministrament el 30 de juliol del 1989 a 26 ajuntaments i 15 indústries. A dia d'avui hi ha 63 ajuntaments i 26 indústries consorciades. L'Assemblea General d'usuaris compta amb representació de la Generalitat, les dues comunitats de regants dels marges dret i esquerre de l'Ebre, ajuntaments i indústries del territori que actualment conformen el Consorci. Abasteix al 85% de la població de la demarcació de Tarragona -a l'hivern 800.000 persones i a l'estiu 1,5 milions.

L'activitat del CAT està regulada per la Llei 18/81 d'actuacions en matèria d'aigües a Tarragona. La norma va establir un pla d'obres de revestiment dels canals dels marges dret i esquerre de l'Ebre, amb l'objectiu de recuperar les pèrdues d'aigua que es produïen per filtració i desbordament, calculades en 12 metres cúbics per segon, augmentant així l'eficiència i el cabal de la xarxa de reg del delta de l'Ebre. La llei també va determinar una concessió màxima de fins a 4 metres cúbics per segon a disposició del consorciats que formen el CAT per satisfer les demandes d'aigua potable dels municipis i indústries del conjunt de la demarcació de Tarragona.

 

Participació