La llevantada arriba en forma de neu a l'Ebre i amb fort temporal de mar

El temporal podria durar fins dimecres

Façana marítima de les Cases d'Alcanar, dilluns.
Façana marítima de les Cases d'Alcanar, dilluns. | S.B.
Aguaita.cat
20 de gener del 2020
Actualitzat el 21 de gener a les 11:12h

La llevantada ja és aquí. El fort temporal de pluja, neu, vent i mar ja s'ha instal·la al país i l'episodi s'allargarà fins almenys el dimecres. Al Principat s’han activat els plans Neucat i Ventcat.

Les precipitacions afecten el terç sud i el quadrant nord-est del país en forma de pluja. La cota de neu anirà baixant al llarg del dia i es podria situar entre els 400 i 700 metres al final del matí o al migdia. De moment, les serres litorals del territori, com ara la serra del Montsià, s'ha despertat tenyida de blanc. Al massís del Port la neu ja va arribar de forma contundent diumenge i també ha nevat amb força a la Terra Alta. A la Ribera d'Ebre, a Tivissa, també ha arribat la neu.

Al llarg del matí diversos centres educatius també han suspès les classes, els primers han estat diversos centres de la Terra Alta, així com alguns de la zona del Barcelonès i Maresme. 

A hores d'ara, la principal preocupació és el vent, amb fortes ratxes sobretot a la costa i que al litoral central ja s'han registrat ratxes de vent excepcionals, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya. Les flotes pesqueres del territori avui s'han quedat a port.





A Cabrils (Maresme) s'han registrat cops de vent de 116,6 quilòmetres per hora, els més forts dels gairebé 13 anys de dades registrades, i l'Observatori Fabra de Barcelona ha detectat una ratxa de 104 km/h, la més elevada dels últims 8 anys.

Protecció Civil ha demanat evitar activitats en zones marítimes, així com en espais amb arbres, parcs i jardins a les ciutats, davant d'una situació "complicada", segons el departament d'Interior.

Pel que fa al trànsit, ja hi ha fins a 9 carreteres afectades pel temporal: la BV-4024 Guardiola B.-Coll de Pal per vent, mentre que per neu i gel hi ha la C-25 Arbúcies –Coll del Revell, la C-43 Gandesa, la GI-555 Riudarenes, la N-420 Gandesa, la T-330 Arnes-Prat de Comte, la T-334 Horta Sant Joan-Bot, la TV-3531 Gandesa-Bot i la TV-7231 Gandesa-Vilalba

A partir de dimarts la precipitació serà més extensa i continuada, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, alhora que la cota de neu pujarà cap els 1.000 o 1.200 metres i les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.

Els models meteorològics indiquen que esta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1.300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En estes zones els registres de pluja podrien superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es possible que s'acumulen més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del massís del Port. A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podrien acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.