'Sóc Dona': creativitat en femení per celebrar el 8 de març

La Masada de Pepet de Santa Bàrbara acollirà una diada encaminada a trencar estereotips

per Sofia Cabanes , Santa Bàrbara, 5 de març de 2014 a les 16:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Masada de Pepet de Santa Bàrbara acollirà este 8 de març la festa Sóc Dona un esdeveniment impulsat per la documentalista Zoraida Roselló -amb la col·laboració de Surtdecasa.cat, l'Ajuntament i l'Associació de dones planeres- que pretén "compartir l’expressió creativa en femení". Una diada de la Dona Treballadora emmarcada en un ambient eminentment rural, una espècie de "provocació", com la mateixa Roselló exposa, que omplirà d'activitats esta masia gairebé bicentenària. 


"Potser a l’any 1911 era necessari parlar de la mudesa intencionada i acomodada de l’home", explica Roselló, parafresejant la cita de l'alemanya Clara Zetkin, una de les impulsores del Dia Internacional de la Dona Treballadora que deia "quan callen els homes, el nostre deure és aixecar la veu en nom dels nostres ideals. Ara crec que és important reflexionar i recordar que la dona és un ésser molt creatiu, molt plàstic, tant com l’home o la persona intersexuada, i molt sovint ha hagut de cercar la canalització d’esta creativitat en un ambient domèstic encapsulat en un sistema hermètic que no contemplava una distribució de la faena fora d’un sistema patriarcal", explica la documentalista.


La diada començarà a les 11 amb la instal·lació d'un tapet col·laboratiu creat per l’associació de dones planeres, que també han col·laborat activament en la diada. L’acció s'anomenarà destapant la memòria, una metàfora per explicar que "en realitat estarem tapant simbòlicament allò que no compartim, que és la memòria d’uns sistema patriarcal suportat per un sistema capitalista", exposa Roselló.  Paral·lelament, el grup de teatre CREA d’Amposta representaran una escena de l’obra Homes de T de Teatre. Durant el dia, es podrà visitar una exposició cedida per l'Institut Català de la Dones basada en la figura de la filòsofa i escriptora Simone Beauvoir i el grup de bouetes, encapçalats per Miquel Àngel Marín, també faran les seues accions poètiques basades en l’absurd. Una altra de les activitats previstes serà la performance de l'artista Marialena Roqué DONAULLSDONAULLS-DONAULLSAUREMBIAIX i també la projecció d'el Cordó de la Tia Júlia, de l'ampostina Maria Pons. Per dinar, una paella popular (amb tickets a 5 euros) i concurs de cócs de postre. 


Un altre dels alicents serà l'espai, la Masada de Pepet, una de les edificacions "ancentrals" de Santa Bàrbara, "on les persones que hi van viure eren dues dones, resistents a equilibri d’un sistema patriarcal basat en la repartició de faenes fixes per a cadascun dels membres que integraven aquella família. Elles dues, d'una manera antisistèmica total, van resistir allà fins que no van poder més, a causa del volum de faena que suposava el manteniment d’un mas com este", explica Roselló. La Masada, però, continua viva a dia d'avui i gairebé inalterada, ja que cada tarda de l'any se'n cuida Lolita Bretó, una de les protagonistes del documental Se fa Saber i el curtmetratge l'Estretègia de Madamme Bretó, obra de Zoraida Roselló.

Per assistir a l'esdeveniment us podeu inscriure a la pàgina de Facebook, on trobareu més informació.

 

Participació