El Parlament elabora mesures per fer front al despoblament de les zones rurals

Ordeig en el ple parlamentari d'aquest matí
Ordeig en el ple parlamentari d'aquest matí | Arxiu
Redacció
26 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:50h
El Parlament aprova elaborar una bateria de mesures per fer front a la despoblació .

La moció socialista insta la Generalitat a convocar una taula de treball que analitzi la situació actual, un calendari d’accions concretes i un pla de finançament.
El diputat del grup Socialistes-Units per Avançar, Òscar Ordeig, ha defensat avui una moció que “té com a objectiu principal que el Govern prenguen mesures urgents, però amb efectes a llarg termini, per aturar la despoblació, l’empobriment i l’envelliment que patim a les comarques rurals”. Una situació, ha dit, “que és la conseqüència de les retallades i la desinversió del Govern de Catalunya en un territori que només rep la seva atenció quan tenen lloc catàstrofes com el darrer incendi que va cremar quasi 6.000 hectàrees de Ribera d’Ebre, Garrigues i Segrià”.

La moció ha estat aprovada en el seu conjunt, malgrat els grups de JxCat i ERC han votat contra el punt en que s’especifica la bateria de mesures fiscals i financeres per aquestes zones. Ordeig ha lamentat que “dues formacions que després omplen discursos amb la defensa del país, a l’hora de la veritat i de la política real no estan disposats a destinar els diners necessaris per tirar endavant un projecte de país amb un finançament concret” i ha afegit que “cal un canvi de mentalitat i una visió conjunta i descentralitzada, hem de passar de les paraules als fets i posar en marxa la Comissió Interdepartamental que treballi i endegui les solucions que el món rural necessita”. “Catalunya té 500 pobles amb menys de 1.000 habitants i la majoria estan perdent població”, ha advertit.

La moció insta la Generalitat a convocar i presentar en el màxim de 3 mesos una taula de treball que analitze la situació actual, un informe i un calendari d’accions concretes i un pla de finançament per aquestes accions. En aquest sentit, el diputat socialista ha explicat que “és imprescindible la implicació de tot el Govern en el desenvolupament rural per evitar el retrocés econòmic i social de les zones menys poblades, un retrocés que suposa l’abandonament de bona part del territori i, per tant, l’augment de risc d’incendis, com hem comprovat”. Ordeig ha afegit que “aquesta tasca ha de ser coordinada i conjunta amb els agents del territori, les administracions de l’Estat i la Unió Europea”.

 A més, Ordeig ha recordat que “posem damunt la taula totes aquestes mesures que han de suposar una planificació i solucions per la gestió forestal i territorial a curt i llarg termini, però a més hem demanat a la Generalitat que activi urgentment la petició a l’Estat per tal que les zones afectades per l’incendi de Ribera d’Ebre i Ponent siguin declarades en estat d’emergència i puguin així rebre els ajuts corresponents, a més d’activar ajudes concretes des del Govern de Catalunya”