finances municipals

Alcanar destina el superàvit de 2017 a reduir l'endeutament del consistori un 76%

L'Ajuntament fa una amortització anticipada d'1,75 MEUR amb l'objectiu de tancar el mandat amb "deute zero"

per Redacció , Alcanar, 26 de setembre de 2018 a les 18:25 |
Façana de l'Ajuntament d'Alcanar.
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament d'Alcanar ha reduït el nivell d'endeutament un 76,42% a través d'una amortització anticipada de préstecs per valor d'1.750.111,82 euros. Es tracta de la quantitat exacta de superàvit amb què es va tancar l'exercici 2017 i suposarà un estalvi anual de 160.000 euros en despeses financeres i amortitzacions. L'objectiu del consistori, com ha remarcat l'alcalde Alfons Montserrat, és "acabar el mandat sense deutes". En la darrera sessió plenària del 2 d'agost es va aprovar per unanimitat la proposta de modificació pressupostària que ha permès l'amortització, superat el període d'exposició pública i l'aprovació definitiva. El nivell d'endeutament de l'Ajuntament d'Alcanar ha passat del 26,58% a només el 6,32%. El deute per habitant ha passat de 360 euros anuals el 2015, a 58 euros anuals actualment.

Per al regidor d'Hisenda, Jordi Monfort, "esta amortització suposa una millora molt important de l'estructura financera de l'Ajuntament que, alhora, permet generar un estalvi anual de recursos que es podran destinar a finançar altres despeses i projectes".


“Encarar la recta final del mandat amb mesures d'esta naturalesa no dixa de ser una mostra de la gestió responsable i prudent del nostre equip de govern. Una prova d'això és que, malgrat haver dut a terme una activitat inversora important durant els darrers anys, hem aconseguit passar d'un deute per habitant de 360 €/any el 2015 als 58 €/any a dia d'avui", explica Monfort.

Alfons Montserrat recorda que "Alcanar es troba en la transició de poble gran a ciutat menuda" i considera que "esta decisió és especialment rellevant, en un moment en què l'Ajuntament acaba de tancar una etapa important quant a obres i inversions, amb actuacions com l'alberg dels Josepets, la reforma del Mercat Municipal o la urbanització del carrer Magallanes, a les Cases, i es disposa a emprendre'n una de nova, amb projectes tan importants com el nou auditori o la urbanització de l'àmbit dels Codonyers, entre d’altres".


"Prendre estes mesures a vuit mesos de les eleccions municipals, significa que este equip de govern dixarà un Ajuntament sanejat, sense hipoteques, per a que el pròxim govern municipal tinga les mans lliures per a iniciar el mandat amb una situació financera equilibrada. Una mostra del compromís de l'Administració per gestionar els recursos municipals d'una manera rigorosa i seriosa," afegix el batlle.

"Seguirem treballant amb l'objectiu d'aconseguir un endeutament zero, tot i que en este  mandat hem hagut d'afrontar el pagament de deutes derivats de la gestió d'anteriors governs, com els casos de Turov o Sorea", conclou l'alcalde.
 

 

Participació