patrimoni

La Torre de l'Espanyol commemora els 500 anys de la codificació dels seus costums

Catedràtics i professors de diferents universitats exposen els seus coneixements sobre la codificació municipal a l'Edat Mitjana

per Redacció , Torre de l'Espanyol, 3 de maig de 2018 a les 11:49 |
Fotografia dels ponents que van participar en la jornada. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un important grup de catedràtics i professors de diferents universitats es va reunir dissabte a La Torre de l’Espanyol amb motiu del 500 aniversari dels costums de La Torre de l’Espanyol (1517-2017) en una Jornada d’estudis sobre la codificació municipal.
 

Entre els ponents, hi van participar el Professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Josep Serrano Daura, Tomàs de Montagut Estragués, de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Sitjar i Serra, del Servei Educatiu del Camp d’Aprenentatge del Ripollès, Ignacio Ruiz Rodríguez, de la Universitat Juan Carlos I, Rosa Ayerbe Iribar, de la Universitat del País Basc, Félix Martínez Llorente, de la Universitat de Valladolid i María del Mar Tizón Ferrer, de la Universitat de Sevilla, tots ells experts en història del dret. La jornada, organitzada per la UIC, l’Ajuntament i la SCEJ, la van completar advocats i altres col·laboradors.
 

Les ponències estaven encarades a la codificació municipal en diferents localitats d’Espanya, però totes elles van conformar un repàs magistral sobre la història del dret espanyol. La codificació municipal a la Catalunya Nova, l’expansió municipal del Fuero juzgo per Andalusia i Múrcia o la codificació municipal al Regne de Castella, són alguns dels informes que els professors van exposar.
 
Serrano Daura ho explicava així: “Hem vingut a fer debats que aprofundeixin en el coneixement dels drets històrics, dels costums, dels usos que fa 500 anys es van implantar a La Torre, i que el dignifiquen i li donen identitat. Un recull de lleis molt antic que a partir de les jornades d’avui, volem que diferents personalitats d’Espanya coneguin, celebrin i participin d’aquesta història i identitat catalana i general, perquè el dret és la història de la nostra societat. És una manera d’entendre la vida, que tenia unes característiques pròpies a La Torre de l’Espanyol fa 500 anys“.
 
La codificació municipal és la compilació d’usos i costums propis d’una comunitat. Es tracta d’un codi de tipus jurídic que regula diferents aspectes de la convivència veïnal: civils, penals, judicials o administratius. Quan apareix un codi així es confirma la consolidació urbana d’un nucli de població. Curiosament municipis més importants de la comarca com Móra, Ascó o Tivissa, mai van tenir costums. A La Torre apareixen al segle XVI, quan normalment els codis municipals catalans apareixen al segle XIII.
 
Els ponents van posar en comú els seus coneixements. Segons destaquen, mai abans s’havia treballat en conjunt a este nivell per analitzar el fenomen de codificació municipal a Catalunya i Espanya. Tot i comptar amb un públic escàs a causa de la complexitat de la temàtica, una trentena de torredans va assistir a les xerrades al llarg del dia.
 

 

Participació