Projecte castor

El Síndic exigix a l'Estat que inste Florentino a tornar la indemnització pel projecte fallit del Castor

Rafael Ribó reclama a l'empresa la devolució d'1,3 milions d'euros

per Francesc Cusí , Barcelona, 2 de febrer de 2018 a les 14:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La plataforma Castor, vista des de la costa del Montsià. Foto: ACN


El Síndic de Greuges de Catalunya ha demanat a l’Estat que reclami a l’empresa de Florentino Pérez la devolució de la indemnització d’1.350.729 euros que va cobrar a finals de 2014. Este pagament es va produir després del tancament de la fallida plataforma de gas de les costes del Sénia.


El Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional que l’abonament d’esta quantitat es pague a càrrec dels més de 7 milions de consumidors de gas. És per este motiu que el Síndic exigeix a l’Estat que actue davant d’esta sentència que ha comportat càrregues als contribuïdors des de l’any 2016 en concepte d’indemnització i manteniment del Castor. El Síndic se suma així a la petició de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les terres del Sénia.
 

“No es pot seguir aplicant cap comissió de cap cobrament. S’ha de produir el retorn de totes les quantitats pagades. El govern espanyol està fugint d’aquesta responsabilitat davant d’una sentència del màxim ordre institucional, clara i sense cap matís”, ha insistit el síndic de greuges, Rafael Ribó, este divendres. Precisament per detectar possibles negligències i responsabilitats, el Síndic demanarà a l’executiu espanyol que encarregue una auditoria objectiva sobre les condicions tècniques de la plataforma Castor.
 
Es demanarà un peritatge de danys causats per la plataforma

L'informe del Massachusetts Institute of Technology (MIT), els sismes que van tenir lloc el 2013 són el resultat final de la seqüència de decisions empresarials i tècniques preses per la companyia Escal UGS. Per este motiu el Síndic ha remarcat que “demanarem que es torni a fer un peritatge dels danys causats per la plataforma, que porti a una revisió de les reclamacions de responsabilitat patrimonial”.
 
Amb la sentència a la mà, el Síndic ha anunciat que s’adreçarà als promotors un recurs presentat pel Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i el grup parlamentari socialista al Congrés, que demanin sol·licitar al Tribunal Constitucional l’execució total de la sentència. Ribó ha manifestat que “el govern espanyol no pot defugir d’aquestes obligacions, tal com sembla que pretenia el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, quan va declarar que la indemnització estava acordada prèviament amb l’empresa”.

El Síndic destaca que quan es va acordar el pagament de la compensació d’Escal s’havia d’haver produït després de complir dos requisits: que la plataforma fos operativa en un futur i que en cas d’aturada esta no fos causada per una actuació negligent de l’empresa. 

 

Participació