Cemex defensa que preserva les oliveres en l'explotació de les canteres d'argila d'Ulldecona

La companyia nega que la seua activitat afecte arbres centenaris o mil·lenaris

Una màquina extraient argila de la cantera d'Ulldecona
Una màquina extraient argila de la cantera d'Ulldecona | ACN / J. Marsal
ACN
31 de maig del 2017
Actualitzat el 01 de juny a les 10:36h
La companyia cimentera Cemex ha defensat la seua política d'explotació i restauració de la cantera d'argila Ferradura-1 d'Ulldecona, després que la Plataforma Salvem lo Montsià haja iniciat una campanya per aturar esta activitat.

L’empresa argumenta que les oliveres que es troben dins de l'explotació són reimplantades en el mateix espai i amb la mateixa terra vegetal, i que n'arriben a morir un màxim d'un 5%. Ha negat, també, que d'entre les oliveres que han seguit este procés, n'hi hagi de centenàries ni mil·lenàries. 

En este sentit, Cemex ha mostrat sobre el terreny com s'efectua la restauració a mesura que es va avançant en l'extracció d'argila. Els arbres, a diferència de la irregular disposició tradicional, es planten alineats, fet que en permet encabir més i els hauria obligat a adquirir-ne d'addicionals. També es creen terrasses i se suavitzen pendents, ja que l'extracció d'argiles pot arribar fins als quatre metres de profunditat.

"Hi ha moltes canteres per aquí i ningú fa tot això", defensa Francisco Iniesta, directiu de la multinacional. Afirma, també, que la restauració permetrà "millorar" l'espai respecte les seues condicions anteriors. "Trobem terrenys deteriorats que millorem amb l'activitat", apunta.

Tot i que "entén" la inquietud per part de la Plataforma Salvem lo Montsià, assegura que l'empresa aposta per la "sostenibilitat" i que, un cop conclosa l'explotació, d'aquí dos o tres anys, la zona es visualitzarà com un camp d'oliveres "perfectament integrat en l'entorn".

Des de 2009, la companyia extreu d'esta cantera de dotze hectàrees unes 9.000 tones mensuals d'argila que utilitza per fabricar el ciment. També disposa de l'autorització per seguir extraient argila de la cantera Ferradura-2, un terreny d'onze hectàrees a la mateixa falda del Montsià.

En este cas, la Plataforma va denunciar que la proximitat de l'activitat extractiva al poblat pre-ibèric de La Ferradura perjudicaria la sostenibilitat d'este entorn. Iniesta ho nega, tot i argumentant que el poblat es troba a 300 metres de distància i entre 70 i 80 metres d'altura sobre el nivell de l'explotació. A més a més, ha subratllat que esta explotació disposa de tots els permisos de la Generalitat.