Els taurins creuen que més presència policial als bous no és solució i afirmen que no hi haurà més agressions

Avalen la mesura de facilitar l'espai públic de les places per a aquells que vulguen enregistrar o fotografiar l'espectacle | La reunió de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines a Santa Bàrbara reunix un centenar d'aficionats

Imatge de la reunió d'este dissabte a Santa Bàrbara.
Imatge de la reunió d'este dissabte a Santa Bàrbara. | ACN
S.B./ACN
08 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:11h
Més d’un centenar de persones van acudir ahir a la reunió convocada per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre per asserenar els ànims després de la tensió sorgida arran de l’agressió a dos animalistes en un correbou a Mas de Barberans i per valorar mesures per evitar que es reproduïsquen incidents al llarg d’una temporada que ha començat calenta. Els taurins han admès que l’incident ha perjudicat la festa i asseguren que “no hi haurà més agressions”. Consideren que la mesura acordada entre les penyes i comissions, els ajuntaments i la delegació del Govern de facilitar l’espai públic de les places als animalistes i tots aquells que vulguen prendre imatges pot contribuir a evitar noves confrontacions, i també aconsellen que, si els taurins se senten insultats o provocats pels animalistes, tal com asseguren que passa, la resposta no siga caure en la provocació sino presentar la corresponent denúncia. En la reunió d’ahir també van mostrar-se molt crítics contra els mitjans de comunicació en considerar-se criminalitzats.

Un cop acabada l’assemblea, que es va dur a terme sense admetre la presència dels mitjans, el president de l’Agrupació, Ximo Martí, va especificar que l’espai que es facilitarà als animalistes i tots aquells que vulguen gravar o prendre fotografies dels bous és un espai ja existent reservat a autoritats i públic general i que no està creat expressament. Segons els taurins, si es fes així agreujaria la tensió. Si els activistes no accepten quedar-se en aquest espai i ocupen un carro, el president de l’Agrupació, Ximo Martí, ha explicat que pot ser que els facin marxar.

La mesura, però, no ha despertat consens amb els animalistes, que no van ser convocats a la reunió a la delegació del Govern divendres al vespre, i ja han dit que per ells la solució passa per garantir la presència policial. Per la seua banda, els taurins ho rebutgen: “Els Mossos no han d’estar a cap recinte perquè no ho han estat mai”, va dir, tot admetre que “és bo” que estiguen a prop per si hi ha algun incident. El president de l’Agrupació de Penyes Taurines també ha assegurat que els fets de Mas de Barberans van ser “un cas puntual” que no es tornarà a repetir. “Estem segurs que no tornarà a passar perquè la festa dels bous es fa des de 800 anys i només hi ha hagut dos incidents”, ha assegurat.

Sobre els ànims detectats a la trobada amb els aficionats taurins, Martí ha lamentat com s’han tractat als mitjans de comunicació les agressions i consideren que s’ha perseguit la festa i les tradicions de les Terres de l’Ebre. “Som tan catalans com el primer i cadascú tindrà un costum” ha defensat. D’altra banda, segons el president de l’Agrupació, durant la trobada s’ha condemnat l’agressió de divendres passat, tot i que ha admès que hi ha aficionats que, sense arribar a justificar-la, han lamentat que “se’ls denuncie per tot”.