Esta crisi té solució

per Aguaita.cat , 14 d'abril de 2013 a les 21:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La base del problema està en el sistema econòmic imperant, el capitalisme (ara anomenat neoliberalisme) està en permanent expansió, busca contínuament el creixement com si fos un càncer i, si no es regula correctament, acabarà col•lapsant-se, autodestruint-se.

A més, a ningú que tingue sentit comú se li escapa que en un planeta finit, en recursos limitats, hi ha coses que no podem consumir il•limitadament, perquè s'acaben. Agafem per exemple els combustibles fòssils. Els experts ens diuen que tenim uns 20 anys per fer la transició i reduir les nostres necessitats d'estos combustibles. De l'energia que consumim, més del 80 % prové d'estes fonts fòssils. Davant esta enorme bombolla energètica, us demano que feu l'exercici d'imaginar com serà la nova crisi quan esclate, quan de cop ens trobem sense este subministrament que avui considerem bàsic.

Hi ha qui ho pot vore com un problema difícil de resoldre pel qual no podem fer res. No es així, en realitat és un repte, ja que tenim les capacitats, les alternatives, les solucions tant per canviar el model energètic com el model de desenvolupament. Però estes solucions passen perquè cadascú de natros prenguem consciència del poder que tenim en les nostres decisions: on tenim els nostres estalvis i què en fan, d'ells? Quines coses comprem? A qui? On?

Mentre prenguem les nostres decisions només basant-nos en els diners, continuarem donant suport a este sistema econòmic injust. Quan prenguem consciència del repte que tenim per davant i comencem a responsabilitzar-nos de les nostres decisions, vorem com anirem incorporant altres valors, vorem com tenim alternatives de les quals potser hem sentit a parlar: Banca Ètica, Comerç Just, Producció i Consum Ecològics, Sobirania Energètica, Economia Social, Cooperativisme, Monedes Socials, Xarxes d'Intercanvi, Educació per la Llibertat, Sobirania Alimentària,...

És de tots estos moviments dels quals us volem parlar en este blog, de les solucions i d'allò que podem fer, de les alternatives que tenim i de la gent que ja està treballant a les Terres de l'Ebre per este canvi de model. A grans problemes, moltes solucions menudes. Com diuen els anglesos: "Small is beautiful".

 

Arxivat a:
Cresol