L’Ajuntament d’Alcanar defensa la legalitat dels bous a la mar

Demana al Goven de la Generalitat "solucions" per a què estes celebracions siguen declarades activitats legals

Redacció
30 d'abril del 2015
Actualitzat el 01 de maig a les 16:21h
Roda de premsa a l'Ajuntament d'Alcanar amb la regidora Mercè Ficsher i representants de les penyes.
Roda de premsa a l'Ajuntament d'Alcanar amb la regidora Mercè Ficsher i representants de les penyes. | Cedida

Roda de premsa a l'Ajuntament d'Alcanar amb la regidora Mercè Ficsher i representants de les penyes. Foto: Cedida


Davant l'expedient sancionador que va obrir la Generalitat al febrer passat pels bous a la mar de les Cases d'Alcanar el consistori del municipi ha demanat solucions al Govern de la Generalitat per poder protegir esta modalitat de la festa.

La regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer, juntament amb membres de la Comissió de Bous d’Alcanar i el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Ximo Martí, va compareixer ahir dimecres davant els mitjans per tractar la problemàtica. 

Fischer va explicar que l'Ajuntament ha presentat al·legacions i recursos a l'expedient sancionador per tal de demanar que estes celebracions siguen declarades activitats legals.
 
La regidora va relatar que la problemàtica dels bous de la mar té el seu origen en la denúncia que al setembre del 2014 va presentar l’associació antitaurina Actyma, en la que es diu que els bous a la mar no estan contemplats a la llei 34/2010. La regidora assegura que “les Cases d’Alcanar, igual que l’Ampolla, tenim aquesta tradició des de fa més de trenta anys i estem reconeguts com a festa tradicional tant a nivell de l’Estat espanyol l’any 2000, com a nivell de la pròpia llei 34/2010 que contempla els bous de les Cases tal com els hem fet sempre, a la zona portuària. El problema és que en el moment de fer el redactat de la llei, a l’esborrany es va especificar bous a la mar, però quan la llei va arribar a la Generalitat els juristes van determinar que s’havia de canviar per bous a la platja, per tal que es fes referència a una zona terrestre i aquàtica, sense consultar-ho a les persones de les Terres de l’Ebre que havien treballat en l’elaboració de la llei”.
 
Fischer manifesta que “la denúncia d’Actyna simplement pot donar lloc a un expedient informador, en el qual la interpretació de la llei està en mans de la Generalitat de Catalunya", però "sorprenentment es va obrir un expedient sancionador en el que es diu que la modalitat de bous a la mar no està contemplada a la llei. No existeix cap sentència que digue que els bous a la mar de les Cases d’Alcanar no es poden celebrar, i per això vam presentar unes al·legacions en les quals justifiquem que les festes de bous de les Cases d’Alcanar estan reconegudes com a Festa Tradicional per la pròpia llei". Per tot plegat, l'Ajuntament d'Alcanar exigeix al conseller Ramon Espadaler i al delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, "que es donen solucions".
 
Així mateix, la regidora ha demanat lleialtat institucional als responsables del govern i que les comunicacions es facen per la via oficial, ja que segons afirma Fischer “estem sentint que hi ha solucions, i ho estem sentint a través dels mitjans de comunicació, i també s’estan utilitzant els mítings electorals per a dir que es tenen solucions". Segons Fischer, "els bous no han de traspassar la frontera política. Sí que és veritat que els polítics hem de donar una solució, però l’hem de donar, no l’hem d’utilitzar. Si és veritat que la solució està, demanem que es done per escrit, perquè això és un tema d’institució a institució. Si fiquem política dins dels bous, perdrem la celebració de bous. No podem utilitzar els bous perquè estem en eleccions municipals. La solució està, i està a nivell institucional", va concloure.