Un documental reflexiona sobre la visió del jovent en diferents espais de la Batalla de l'Ebre

L'audiovisual forma part del cicle Ebre, Art & Patrimoni i és obra de la fatarellenca Júlia Urgell

Aguaita.cat
14 d'agost del 2020
Actualitzat a les 11:27h
Un dels fotogrames de l'audiovisual "Veus al silenci" de Júlia Urgell.
Un dels fotogrames de l'audiovisual "Veus al silenci" de Júlia Urgell. | Cedida
El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) i el Museu de les Terres de l'Ebre s'uneixen en el cicle Ebre, Art & Patrimoni per presentar el documental "Veus al silenci". Un audiovisual de la fatarellenca Júlia Urgell que situa joves de la "generació Z" als escenaris més representatius de la Batalla de l'Ebre a la Terra Alta per tal de fer-los reflexionar i interaccionar amb el paisatge que els envolta.

Amb la voluntat de trencar el silenci i l'oblit autoimposat, recuperar la memòria històrica des del present i pensar en quines mirades o lectures han arribat a les noves generacions, "Veus al Silenci" és poesia de Zoraida Burgos, música, passeig audiovisual per espais històrics i afirmacions sobre educació, memòria, antifeixisme i notícies falses al voltant del llegat de la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil. El projecte és obra de Júlia Urgell Gironés (La Fatarella, 1993), que també ha desenvolupat diferents projectes audiovisuals: dos videoclips i un videoclip documental pel grup senienc Mascarats (2017-2018) i un projecte propi de documental sobre el grup d'animació de la dècada dels 80 "Mas de la Solfa" (2019).

La primera projecció de "Veus al Silenci" tindrà lloc el divendres 14 d'agost a les 19 hores a la Sala de Ball del Casal de La Fatarella. A més del visionat, els joves participants del projecte faran una conversa amb l'autora Júlia Urgell per tal d'explicar la seva experiència en el procés de creació i reflexionar sobre alguns dels temes al voltant de la Memòria Històrica que apareixen a l'audiovisual. A partir del 15 d'agost i fins al 27 de setembre Veus al Silenci es projectarà als cinc Centres d'Interpretació de la Batalla de l'Ebre.

Aquest acte inaugura la participació del Comebe a Ebre, Art & Patrimoni, que enguany té com a protagonista la creació audiovisual. Alhora significa un punt de partida en el treball que es vol impulsar des del Consorci per tal d'apropar els espais històrics de la Batalla de l'Ebre i facilitar la reflexió sobre la Memòria Històrica amb grups de joves d'edats diverses.