
La Jutge que instrueix el cas de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l’Aldea, María Teresa Hernández, ha demanat una prova grafològica per determinar si un empleat de la Caixa va falsificar la firma de l’expresident de la Cooperativa, José Fernando Falcó, per obrir un dels comptes des d’on es van retornar part dels estalvis dels impositors bloquejats a la secció de crèdit.
Segons s’exposa en un auto del 2 de maig, notificat el dia 16 a les parts i al qual ha tingut accés aguaita.cat, la magistrada va ordenar el desembre del 2013 una prova pericial cal·ligràfica sobre la firma de l’expresident, José Fernando Falcó, en el contracte d’obertura de “diferents comptes bancaris a CaixaBank davant del dubte de l’autenticitat de la mateixa”.
Segons consta a l’auto, les signatures que hi constaven al contracte per part de la Cooperativa eren les de l’expresident, José Fernando Falcó, l’exgerent, Daniel Ferré, i l’exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté. Però “arrel de la contestació per part de l’entitat bancària”, exposa la magistrada, “es va tenir coneixement “ que la firma “podria no pertànyer a la del president de la Cooperativa de l’Aldea sinó a un empleat de l’entitat bancària”. Segons descriu l’auto, l’entitat bancària va comunicar que només havien intervingut 3 persones en la signatura, tot i haver-hi 4 firmes pertanyets a persones diferents i que davant els dubtes de la jutgessa l’entitat bancària va donar “diferents contestacions” a la mateixa pregunta.
El 26 de març passat el pèrit va requerir que “el més convenient” fora una ampliació de la pericial “amb l’objectiu d’acarar la signatura amb la persona que, presumptament, hauria estampat la signatura al contracte”. Per la qual cosa la jutge acorda acarar la signatura de l’empleat de la Caixa amb la que consta al contracta com la de Fernando Falcó.
A finals de desembre de 2012, poques setmanes després del bloqueig dels comptes, la secció de crèdit va recollir a través de la recuperació d’actius financers i la recompra d’hipoteques i crèdits per part d’altres cooperatives, un fons que va permetre retornar als afectats amb comptes a la vista de fins a 1.000 euros la totalitat dels seus estalvis afectats, mentre que els impositors amb quantitats superiors van poder recuperar esta quantitat més la meitat restant dels comptes a la vista. Tot plegat es va fer des de CaixaBank.
Els antics responsables de la Cooperativa, en contra que l’Ajuntament es persone
D'altra banda, els membres imputats de l’antiga junta rectora de la cooperativa de l’Aldea i l’exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté, s’oposen a que l’Ajuntament de l’Aldea puga personar-se com a part afectada en el cas de la fallida de la secció de crèdit que instrueix el Jutjat Número 1 de Tortosa. Així li ho demanen a la jutgessa del cas en un recurs presntat el 7 de maig passat al qual també ha tingut accés aguaita.cat .
L’exdirector de la secció de crèdit, i el president, el tresorer i secretari de l’anterior junta rectora, José Fernando Falcó, Joan Benito i Lluís Gilavert, respectivament, consideren que “en qualsevol cas els perjudicats ho són alguns dels ciutadans del municipi, respecte els quals el consistori, en l’exercici de les seves funcions, decideix prestar-los auxili”, però no l'Ajuntament.
“Res a dir“,exposen, sobre el procediment amb que va actuar l’Ajuntament de l’Aldea “més aviat al contrari, mereix tot el reconeixement la seva tasca solidaria, basada en plantejaments étics i socials que fan gala de la seva sensibilitat”. “Però aquesta actuació no li pot comportar la condició de perjudicat directe de certes actuacions de la Cooperativa de l’Aldea que són objecte d’investigació”.
“D’admetre’s tan elàstic plantejament, seria tant com admetre la condició de perjudicat a la Diputació de Tarragona, ja que ha deixat de recaptar certs tributs o l’Estat Espanyol en la mesura que el col·lapse financer dels afectats li pot haver suposat una rebaixa de la seva recaptació d’IRPF o la Generalitat de Catalunya, per què ha hagut de suportar el cost econòmic de la intervenció en aquests fets dels Mossos d’Esquadra. etc.etc.”, exposa el recurs.
Les al·legacions citen també jurisprudència en què s’ha negat la personació d’administracions públiques.
Actualment hi ha imputades 11 persones. El més recent l'exdirector de Bankia a Amposta, Antonio Fornós. També l’exgerent de l’entitat, Daniel Ferré; l’exdirector de la secció de crèdit, Enric Sabaté; el president, el tresorer i secretari de l’anterior junta rectora, José Fernando Falcó, Joan Benito i Lluís Gilavert, respectivament. I per part de la Generalitat, l’exdirector de Política Financera, Ferran Sicart i els inspectors Pau Benito i Ramon Cortacans. Segons el càrrec i les circumstàncies, han pogut incórrer en delicte societari, falsejament de documentació comptable, administració deslleial del patrimoni social i apropiació indeguda.
Actualment l’entitat arrossega un forat econòmic de més de 7 MEUR i continua en concurs de creditors. Uns 4,7 MUER ,d’uns 400 impositors, continuen bloquejats.