Els expedients oberts pel departament d’Educació en relació a presumptes irregularitats en les practiques en els contractes de pràctiques d’alumnes per part de l’Institut de l’Ebre s’han resolt com a sancionadors greus, segons han avançat els sindicats CGT i Intersindical citant fonts del propi departament. Els sindicats han explicat que els expedients a l'aleshores director i a l'administradora de l’Institut de l’Ebre deriven en una resolució que comporta sis mesos de suspensió d’ocupació i sou. A més, l’auditoria de la Intervenció General “ha detectat irregularitats en contractes menors relacionades en el fraccionament de contractes”, afegeixen.
Tant la CGT com la Intersindical van denunciar al març de l’any passat que alumnes de l’Institut de l’Ebre havien treballat al centre sense contracte ni de conveni de pràctiques, sense estar donats d’alta a la Seguretat Social i, per tant, sense protecció en cas d’accident laboral. A més, els estudiants desconeixien l’empresa per la qual haurien d’haver estat treballant durant mesos i ni tan sols tenien un tutor d’empresa assignat.
Estes irregularitats ja van ser provades per la Inspecció de Treball que va declarar els convenis de pràctiques no vàlids i va multar l’Institut amb més de 50.000 €. “Una sanció que previsiblement es veurà incrementada, ja que s’han detectat 18 alumnes que des del 2021 van realitzar pràctiques de manera irregular al centre (els casos anteriors a 2021 han prescrit), quan inicialment només eren 4”, expliquen els sindicats.
De fet, també informen que dimecres 30 d’abril, la Inspecció de Treball es va personar a l’Institut de l’Ebre per cercar possibles irregularitats en els darrers casos detectats. A més, les esmentades organitzacions sindicals afirmen tenir constància de l’obertura d’un nou expedient al director dimitit, Armand Pons.
El nou expedient, que estaria en fase d’instrucció, faria referència a la decisió que, presumptament, va prendre el director de tallar tota via de comunicació del centre durant mesos amb els dos professors denunciants.
La CGT i la Intersindical asseguren que “la pressió sindical exercida i la persistència del denunciant, Sergi Tur, han estat essencials per acabar amb les pràctiques irregulars per sempre més a l’Institut de l’Ebre”. Això sí, adverteixen que “la dualització de l’FP fomenta la mercantilització dels estudis d’FP i augmenta el risc que es donen irregularitats en les pràctiques, haurem d'estar vigilants perquè no tornen a ocórrer ni a l'Ebre ni a enlloc.”
Els denunciants estan valorant la possibilitat d’elevar la denúncia a la via penal com un presumpte delicte de frau a l'administració, falsificació documental, malversació de fons i prevaricació.