"Engegarem una denúncia directa contra el Govern davant l'Audiència Nacional per incompliment claríssim de la Instrucció de Planificació Hidrològica del mateix Govern", va avançar Tomàs. La plataforma sosté qui hi ha fets evidents que impliquen un incompliment del marc normatiu estatal, i en estes evidències fonamentarà el combat jurídic que ja escalfa motors.
També a la tardor, a finals de setembre o principis d'octubre, la PDE convocarà la seua dotzena assemblea general amb la previsió d'exposar les diverses fases a emprendre en la lluita institucional i també social que aleshores, segurament, haurà entrat ja en vigor (i és necessari que hi entri perquè Europa jugue també el seu paper).
Per començar a testar públicament els aliats amb què el moviment antitransvasament caminarà per intentar aturar els plans governamentals, la Plataforma va organitzar divendres al vespre un debat a la Cambra, al qual van ser convidats membres dels partits amb representació parlamentària a Catalunya. Els absents van ser precisament el Partit Popular, que en lloc de defensar el Pla que promou el defuig, i Ciutadans. Per contra, es va entrenar el representant ebrenc de la CUP, Oriol Fuster. Tenint en compte les absències, el debat es va convertir en un refermament d'una situació unitària novedosa respecte a la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional, amb la incorporació ara de CiU a la banda dels opositors. Tant Tomàs com també les diputades convergent i socialista, Meritxell Roigé i Núria Ventura respectivament, van remarcar la necessitat de mantenir esta unitat de posicions en contra del pla per l'excès de nous regadius que preveu i pel minso cabal ambiental que preveu per al tram final de l'Ebre. "Comencem una nova etapa i demanem que s'esborre tot el que ha passat fins aquí perquè aquesta lluita no la podem assumir sols", va afirmar Tomàs. Ventura, com Hortènsia Grau per part d'ICV, van destacar també la importància d'avançar junts a Europa, mentre que Fuster va alertar de la voluntat de privatitzar l'aigua que amaga la política hidrològica del Govern central i Lluis Salvadó, d'ERC, va instar la Generalitat a donar exemple replantejant els projectes de regadius previstos a Catalunya.
Foto: PDE