
Sofia Cabanes / La Ràpita
Sembla que en ple 2013 hauria de ser una qüestió superada, però el cert és que l'ombra del general Franco i els signes de la seua dictadura continuen encara presents en molts dels nostres municipis i no cal anar a Tortosa per veure el monument del riu.
El Ple de lAjuntament de la Ràpita aprovarà dijous que ve una moció presentada pel grup municipal del PSC per revocar el títol dalcalde honorífic i perpetu a lexdictador Francisco Franco.
Segons sexposa en el text presentat pels socialistes, en sessió extraordinària del Ple de lAjuntament de la Ràpita, de data 31 de març del 1964, es va aprovar por aclamación de todos los señores asistentes una pomposa i gairebé esperpèntica moció que commemorava el 25è aniversari de la pau, finalitzada la Guerra Civil.
El Alcalde-Presidente que suscribe, en consideración de celebrarse mañana, dia 1º de abril, el XXV Aniversario de la Paz de España y estimando que la feliz efeméride a celebrar se debe exclusivamente a la sabia dirección de nuestro Generalísimo Francisco Franco, hombre providencial que con tanto acierto y visión rige los destinos de nuestra Patria, mayormente encomiable su labor cuando por circunstancias diversas ha tenido, con recia hombría e indiscutible acierto, el tener que resolver situaciones difíciles cuya capacidad de buen gobernante ha sido reconocida en el ámbito internacional y que gracias a su eficiente actuación podemos hoy ser testigos del resurgimiento de nuestra nación, debido casi exclusivamente a esta nunca bastante reconocida paz de la cual ha sido artífice, estima el firmante que se está en el caso de justicia manifiesta de que el Ayuntamiento adopte el correspondiente acuerdo nombrando a su Excelencia el Jefe del Estado y Caudillo de España, Excelentísimo Sr. D. Francisco Franco Bahamonde, alcalde honorario y perpetuo de este municipio.
Asimismo, como recuerdo de tan señalada fecha, propone que la actual calle de La Paz, se denomine en el futuro calle de la Paz de Franco.
Lacord no només es va aprovar a la Ràpita, sinó en molts ajuntaments de la demarcació i també darreu de lEstat espanyol i es tractaria, segons exposa la moció, dun acord imposat des del Govern Civil. Aquest acord continua vigent avui dia, donat que durant tots aquest anys no sha adoptat cap resolució contrària en aquest sentit per part del plenari de la Corporació, subratlla la moció.
És clar que el caràcter de la moció inicial del 1964, com també aquesta mateixa proposta, tenen un caràcter simbòlic, però des del nostre punt de vista no és procedent que en ple 2013, i dacord amb la llei de la Memòria Històrica, el poble de La Ràpita encara tingui en vigor aquest text, explica per la seua banda el portaveu del PSC rapitenc, Josep Pitarch.
Segons Pitarch, el manteniment de la distinció atempta contra lordenament jurídic i és un dels casos previstos en larticle 15 de la Llei 52/2007 de 26 de desembre per la qual es reconeixen i amplien drets i sestableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura, coneguda popularment com a Llei de la Memòria Històrica, que insta a la retirada de la simbologia dexaltació de la Guerra Civil i la Dictadura.
En lacord per revocar este títol honorífic ja sha sumat ERC i el mateix Pitarch pressuposa que la moció podrà tirar endavant amb el suport dels altres grups (CiU, EBIN i els regidors no adscrits).
Arran de l'aprovació de la nova Llei de Costes per part del Congrés dels Diputats, els socialistes presentaran una altra moció en què sol·licita detallar el més aviat possible, a través d'una memòria dels Serveis Tècnics Municipals i de l'equip redactor del POUM, els canvis i incidències de caire urbanístic i mediambientals que representarà per al municipi de La Ràpita l'aplicació de la Nova Llei.