El Tren de les Dones i l'acampada feminista i antimilitarista de Tortosa van ser un dels episodis socials més significatius dels anys 80 a Catalunya. El 18 i 19 de maig de 1985, centenars de dones van viatjar en tren des de l'Estació de França de Barcelona fins a Tortosa per protestar contra la possible instal·lació d'una acadèmia militar femenina a la ciutat.
Este moviment va ser impulsat pel Col·lectiu de Dones de Tortosa i les Dones Antimilitaristes (DOAN), que ja participaven en diverses lluites socials i feministes. La protesta no només rebutjava la militarització de les dones, sinó que també reivindicava la pau i la igualtat de gènere.
L'acampada es va dur a terme al Passeig de les Bicicletes, darrere del Parc Municipal, i va generar una gran controvèrsia a la ciutat. Diversos grups locals van intentar impedir la mobilització, però les dones van rebre el suport de col·lectius feministes d'arreu de Catalunya.
Este esdeveniment ha quedat com un referent històric del feminisme antimilitarista i enguany es commemoren 40 anys d'aesta acció amb un acte de memòria històrica el 18 de maig al Casal Tortosí, organitzat per l'actual Assamblea Feminista de Tortosa.
El moviment feminista a Tortosa ha evolucionat al llarg de les dècades, però sempre ha mantingut un esperit combatiu i transformador. El Col·lectiu de Dones de Tortosa, que va liderar la protesta del Tren de les Dones el 1985, va ser pioner en la lluita feminista i antimilitarista a les Terres de l’Ebre. Este grup va desafiar les normes establertes i va demostrar que les dones podien organitzar-se per defensar la pau i la igualtat.
"No hi som totes però avui aquí som una representació del que va ser el col.lectiu de dones de Tortosa, un grup pioner que va arrancar a finals del anys setanta i vam estar actives tota la dècada dels vuitanta i potser començament dels noranta", ha explicat Ester Baiges Miró en la roda de premsa per explicar els actes de commemoració dels fets.
"Vam posar sobre la taula unes necessitats que malauradament encara arrosseguem, però en aquells anys val a dir que vam fer molta faena sobre la llei del divorci, la llei al propi cos, la de l'avortament, la de gènere, contra el maltractament cap a la dona... vam lluitar per aconseguir un centre de planificació familiar i entre totes les coses que vam fer, la més mediàtica va ser l'acampada antimilitarista i el tren de la dona", ha continuat Baiges.
"Es va generar molta polèmica, articles a favor i en contra de l'acadèmia militar femenina a la premsa i sobre l'arribada del tren de dones, moltes unint-se en solidaritat amb nosaltres i per la lluita per la igualtat i per la pau, explica.
"Enguany es commemora el quarantè aniversari dels fets i des de Ca la Dona ens van fer saber que hi havia un vídeo de l'acampada i vam considerar que no hi havia prou en recordar l'efemèride sinó que teníem l'oportunitat de fer una jornada de memòria històrica amb un document gràfic. Les noves generacions feministes com l'Assamblea Vaga Feminista desconeixia els fets i és bonic que s'adonen que hi ha un precedent feminista ja des dels anys setanta a Tortosa", apunta Baiges.
Durant l'acte de record del proper 18 de maig, a més del passi del vídeo del tren de les dones també hi haurà una xerrada que abordarà com després de 40 anys continua la lluita antimilitarista i feminista, tal com ha apuntat Lola Santa Catalina i Ubiedo. L'acte tindrà lloc al Casal Tortosí a partir de les 12.00 hores.
Avui dia, l’Assemblea Vaga Feminista Terres de l’Ebre continua este llegat, adaptant les reivindicacions als nous temps. Mentre que les predecessores van centrar-se en la lluita contra la militarització i la incorporació de les dones a l’exèrcit, Vaga Feminista posa el focus en la precarietat laboral, la violència masclista i la defensa dels drets de les dones en tots els àmbits. Les seues mobilitzacions, com les del 8M, han aconseguit reunir centenars de persones als carrers de Tortosa, demostrant que la lluita feminista segueix viva.