El programa «Sense ficció» desvetlla el secrets dels vaixells enfonsats en costes ebrenques durant la I Guerra Mundial

El programa s'emetrà el dimarts a les 21.55 hores a TV3

Imatge de
Imatge de | CCMA
Redacció
18 de febrer del 2019
Actualitzat a les 19:03h
A la costa del delta de l'Ebre es troben fins a 12 vaixells enfonsats durant la Primera Guerra Mundial. Entre ells, l'Amiral de Kersaint, un dels vaixells de vapor francesos més luxosos de l'època. "Però si Espanya va ser un territori neutral durant la Primera Guerra Mundial, que hi feien en aigües ebrenques tots estos vaixells?" Esta és una de les preguntes que es va fer el submarinista Josep Maria Castellví. I també el tema protagonista del programa "Sense ficció" que s'emetrà demà dimarts, a les 21.55 hores, a TV3.

Castellví no trobava la resposta a les seues preguntes, necessitava eines i coneixements que li permetessin descobrir tots aquells secrets que ningú sabia explicar, i per això va decidir estudiar història. Un objectiu al qual ha dedicat els últims vint anys de la seua vida, en què ha identificat una dotzena de vaixells enfonsats en aigües del delta de l'Ebre. D'estos, el que més li va cridar l'atenció d'aquell episodi va ser el vapor francès Amiral de Kersaint, que va protagonitzar una de les batalles més dramàtiques.

Un derelicte que al delta de l'Ebre és conegut pels pescadors com "lo Vinater". Un vaixell que després de ser enfonsat pel submarí U-64, va deixar escapar la càrrega que duia: milers i milers d'ampolles i botes de vi que van arribar a les platges i van omplir el rebost de moltes famílies.

Una història que Josep Maria Castellví ha hagut de refer pas a pas, viatjant per França i Alemanya, per descobrir la història de dos personatges clau: el segon capità de "Lo Vinater", Joseph Recher, i el comandant del submarí alemany U-64, Robert Moraht.

Un episodi on l'equip de TV3 s'enfonsa 70 metres sota el mar per descobrir la història oblidada de la Primera Guerra Mundial.