En el marc de les reunions periòdiques amb el Departament de Territori, la Plataforma Trens Dignes va tornar a posar sobre la taula, el passat 30 d’abril, les principals mancances en matèria de mobilitat ferroviària a les Terres de l’Ebre. La seva portaveu, Cinta Galiana, exigeix a la Generalitat solucions immediates davant la fi dels abonaments bonificats prevista per al 30 de juny i la necessitat de mantenir la tarifa reduïda de l’Avant. També reclama la restitució dels trens semidirectes de la R16, millores a la R15 i l’impuls definitiu a l’estació intermodal de l’Aldea:
Quin és l’estat actual de les negociacions per allargar els abonaments recurrents més enllà del 30 de juny?
Se'ns va assegurar que abans de juliol es mirarà una solució al respecte. No saben si allargaran les bonificacions actuals o faran un conveni especial per Terres de l'Ebre, però, en tot cas, se'ns va dir que buscarien com.
La Secretaria de Mobilitat ha donat algun compromís concret sobre l’Avant Express i la seva consideració com a Mitja Distància?
Respecte a l'Avant, ara circula de manera excepcional com si fos un regional. La intenció és que segueixi així en acabar aquest període. Però no sé si depèn de la Generalitat o de Renfe.
Quin impacte tindria la integració tarifària amb l’ATM de Tarragona sobre el dia a dia dels usuaris ebrencs?
Se'ns ha assegurat que la integració serà per al gener de 2026. Per a les Terres de l'Ebre suposarà, per fi, tenir el mateix tracte —en preus, bonificacions i targetes— que la resta de Catalunya. Serà un pas important per a la igualtat territorial. Per a la Plataforma és una molt bona notícia, ja que era una de les peticions contínues dels últims anys.
S'ha plantejat algun calendari aproximat per al retorn dels trens semidirectes de la R16 i possibles nous serveis semidirectes a la R15?
El retorn dels semidirectes s'ha plantejat en acabar les obres actuals d'aquest tram, aproximadament passat l'estiu, segons ens van dir.
Hi ha hagut algun avenç real pel que fa a la petició d’un segon Avant o de l’aturada d’algun Euromed a l’Aldea?
Sobre el segon Avant, no hi ha avenços. Ens diuen que no tenen solcs per a l'entrada de nous trens, per això vam insistir en el retorn dels dos semidirectes. No tenim cap tren ràpid Tortosa–Tarragona ciutat, i només un Avant Tortosa–Barcelona a les 6:30.
Sobre l'aturada dels Euromeds, ens van contestar el mateix: que eren trens comercials i que "ho mirarien". Però, igual que sobre la integració estem satisfets, sobre aquest punt no hi ha avenços.
Veieu una manca de lideratge institucional en les demandes de millora ferroviària del territori? Què creieu que caldria perquè tots els actors polítics i socials es coordinin?
Hi ha una manca de lideratge i de coordinació sobre els transports a les Terres de l'Ebre. Per no haver-hi, no hi ha ni un Pla Territorial de Mobilitat conjunt (carreteres, trens, usuaris, etc.). Aquest problema —el PTM— també es va posar sobre la taula, ja que l'últim que es va fer data del 2010 i mai s'ha actualitzat ni, per suposat, implementat.
Els problemes es resolen, si és que ho fan, "agranant cap a casa" cada ajuntament i ficant un bus "subvencionat" per quedar bé. Però no hi ha cap polític que agafi el repte de reivindicar millores territorials o de coordinar el territori per fer-ho.
Quan a tota Europa s'està invertint en transport ferroviari, aquí tenim un conveni amb l'empresa Hife fins al 2029, invertint en transport privat per als llargs recorreguts, més car, més contaminant i menys sostenible. Els busos només haurien de ser per a la capil·laritat territorial...
Com valoreu el compromís de l’Ajuntament de l’Aldea per facilitar la construcció de l’estació intermodal? Quin seria el següent pas concret?
Per fi s'alineen conjuntament l'Ajuntament de l'Aldea i la Generalitat. Un cop ho ha aprovat el Parlament, el següent pas és que el govern central faciliti l'execució de les infraestructures necessàries, tant per a la intermodal de viatgers com per a la de mercaderies, les dues imprescindibles per a les nostres terres.