L'empresa Efial indicava a Roigé els detalls de les licitacions on després es presentava

La constructora demanava a l'exalcaldessa de Tortosa, que aleshores era la presidenta de l'empresa municipal de gestió urbanística, la preparació de la documentació amb la quantia fixada i les empreses a convidar

Porta de l'Audiència Nacional, que instruïx el cas.
Porta de l'Audiència Nacional, que instruïx el cas. | ACN
S.B.
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:24h
L’empresa Efial, investigada per estar a l’epicentre d’una trama de corrupció per aconseguir contractacions en l'àmbit municipal de forma presumptament irregular, proposava a la presidenta de la GUMTSA i aleshores tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, preparar la documentació per a una licitació, fixant la quantia i indicant-li les empreses a les quals convidar a l'esmentada licitació, a la qual es presentava la pròpia Efial. 

Així es desprèn del correus electrònic que, segons figura en les diligències policials remeses per la Guàrdia Civil al jutjat d'instrucció n.4 de l'Audiència Nacional, el president de la consultora i únic encausat com a investigat en la branca del cas referent a Tortosa, Antonio Martos, li va remetre a Roigé. "S'ha pogut observar pels correus que Efial Consultoria SL, per mitjà dels contractes adjudicats d'assessoria de l'empresa pública de gestió urbanística municipal GUMTSA, preparava els precs de condicions de les licitacions a les quals posteriorment participa". "Això indica que Efial Consultoria, a través del Sr. Martos, podria influir en les decisions que es prenen dins de l'entitat pública a l'hora de tramitar les licitacions, com és el cas d'elegir el procediment, l'import dels servei i les empreses a convidar. Este fet podria facilitar actes col·lusoris -pràctiques restrictives de la competència- entre Efial Consultoria i altres empreses. 

En l'esmentat correu que figura en la diligència policial Martos escriu textualment a Roigé: "Perdona que et torni a molestar però amb tot això de la piscina no me'n recordava que el contracte d'Efial finalitza el 3 d'agost, per tant s'hauria de licitar de nou. Si et sembla bé preparem la documentació per tramitar-ho per urgència amb una reducció del preu de licitació i fixar-ho als 198.900 millorable a la baixa i convidariem 5 empreses (Ernst&Young, Efial Consultoria SL, KPMG, Deloitte i PricewaterhouseCoopers)". El contracte que finalitzava era l'expedient 2010.424 relatiu al contracte de serveis de treballs d'assistència econòmic financera, comptable i tributària a l'execució d'actuacions urbanístiques d'iniciativa público-privada adjudicat per GUMTSA a Efial el 30 de juliol del 2010 per un import de 390.0690 euros, que va ser prorrogat un any més, el 3 d'agost. 

L'import del pressupost de licitació i el valor estimat del contracte van coincidir amb l'import del concurs esmentat per Marcos al correu electrònic, i les empreses convidades coincideixen totes a excepció de Deloite. El 10 de setembre del 2012 va ser adjudicat l'esmentat contracte a Efial per un import de 189.700 euros.

En les conclusions, l'informe policial també va referència al contracte anterior adjudicat a Efial el 2008 per un import total de 760.000 euros (IVA exclòs), a la licitació del qual va presentar-se juntament amb altres dos empreses i totes tres vinculades entre sí. "En este contracte es desprèn que ha estat adjudicat de forma irregular pels actes col·lisoris de les tres empreses convidades, existint indicis de falsejament de la competència.

L'ajuntament de Tortosa ultima l'escrit d'acusació que es presentarà (el termini finalitza el 14 de març), amb l'objectiu de rescabalar 1.050.130 euros de les presumptes contractacions irregulars que la consultora investigada va fer a la capital ebrenca. L'alcalde, Jordi Jordan, ha lamentat que l'anterior govern de Junts no es personés durant la investigació, fet que hauria permès conèixer més detalls i ampliar el nombre d'investigats. L'alcalde també va avançar esta setmana en roda de premsa que l'exalcaldessa Meritxell Roigé serà citada com a testimoni.

En 8 anys, cap investigat de l'Ajuntament

Per la seua banda, l'actual portaveu de Junts, Meritxell Roigé, ha assegurat en declaracions posteriors a la roda de premsa del govern tortosí que no té constància que se l'haja de citar a declarar, "en tot cas estem oberts a qualsevol col·laboració amb la justícia", va dir, al temps que recordava que després de 8 anys d’investigació "si s'hagués produït alguna cosa que no s'hagués fet bé, com en altres ajuntaments, hi hauria alguna persona de l'Ajuntament de Tortosa investigada en esta causa", cosa que no ha succeït. 

Roigé també va reiterar que Efial va gestionar molts contractes i projectes a Tortosa, on comptava amb personal de la mateixa empresa treballant a l’Ajuntament. Entre altres, es van fer tots els contractes de la Llei de Barris o dels Portals de Ciutat. "Tota la feina està documentada", va apuntar. "Tampoc és cert que no es prestéssen els serveis sense cap suport contractual entre l'empresa i l'Ajuntament perquè hi ha l'expedient de contractació", va apuntar, tot recordant que aleshores governava CiU amb ERC per bé que també es donava compte de tot al consell d'administració de GUMTSA amb els diferents partits, que "mai van fer cap consideració". Finalment va fer referència a que el contracte del 2008 es va fer seguint el mateix procediment que el que l'any 2007 va efectuar l'anterior tripartit encapçalat pel PSC.