Junts reclama al Congrés actuar al Delta de l'Ebre de manera immediata entre retrets d'innació

Cruset reclama "consens amb el territori" en les decisions que es prenguen per actuar a l'espai

Pla aeri de la platja de la Marquesa
Pla aeri de la platja de la Marquesa | Quim Vallès
Aguaita.cat
28 de febrer del 2024
Actualitzat a les 9:39h
JuntsperCatalunya ha reclamat este dimarts a la tarda que s'actue al Deltadel'Ebre "de manera immediata" per salvar la degradació de l'espai, en una interpel·lació urgent al Congrés dels Diputats que ha presentat el diputatJosepMariaCruset.

La rèplica dels partits s'ha convertit en un intercanvi de retrets per la "inacció" de les diferents formacions quan han tingut responsabilitats de govern. "Cal actuar al Delta de manera immediata. Cada dia que no s'actua se l'empeny una mica més cap a l'abisme", ha alertat Cruset. Entre d'altres, el juntaire ha reclamat ajuda per conservar la terra guanyada al mar o que el pla de protecció que elabora el govern estatal encaixe amb el que ja s'ha fet al territori.

El diputat de Junts també ha reclamat "consens amb el territori" en les decisions que es prenguen per actuar en este ecosistema, i per a això ha reclamat que la comissiómixtaEstat-Generalitat inclogue representants de les entitats i administracionslocals.
 
En els torns de rèplica, la diputadad'ERC i exconsellera d'Acció Climàtica TeresaJordà ha alertat que si el nivell del mar continua pujant, el delta pot ser testimoni dels "primers refugiats climàtics". Però ha afegit que Catalunya no ho permetrà, i ha exigit al govern estatal que no pose més "excuses" i busque solucions reals per pal·liar la degradació del territori.

Des de Sumar, AlonsoCantorné ha retret que la interpel·lació urgent de Junts "reclama al govern espanyol el que ells no han fet quan governaven", i ha recordat que la Generalitat té des de fa anys competències en matèria de medi ambient i en l'àmbit marí.
 
Uns i altres han coincidit en què un dels grans problemes del Delta és la faltadesediments, que no arriben al final del seu recorregut perquè, entre d'altres, queden encallats a les nombroses preses d'embassaments que hi ha al riuEbre, 190 segons els càlculs de Cantorné.

El diputat de Sumar ha reivindicat la gestió de l'executiu de PSOE i el seu partit hi ha dit que el Delta és una "prioritat", alhora que ha retret a Junts que, "en política d'aigua" estigue al costat "dels grans regants i de les empreses". També ha tingut retrets per al Govern de la Generalitat, que "al matí defensa el cabal ecològic i a la tarda impulsa el HardRock".

La diputada del PSOEValleMellado ha recordat que va ser el govern de José Luís Rodríguez Zapatero el que va aturar el PlaHidrològicNacional de l'anterior executiu, el de José María Aznar, que tenia "el beneplàcit de CiU". Alhora ha retret a Junts que no haja fet algunes inversions al delta quan tenia responsabilitats de govern malgrat tenir pressupost per fer-ho.
 
Finalment, des del PP, el diputat PereLluísHuguetTous ha lamentat que l'equilibri "fràgil" del delta entre ecologia, agricultura o turisme "està trencat", i ha afegit que l'espai s'està morint pel canvi climàtic però també per la "inacció" de les diferents administracions. "Necessitem un pla i un pressupost i hem d'acabar amb els anuncis que no es concreten", ha dit.