Reforcen la seguretat a les nuclears d'Ascó i Vandellòs arran dels conflictes bèl·lics

Els 25 agents de la nova unitat de Seguretat Ciutadana, que es desplegarà aviat, faran tasques en estes infraestructure, entre altres

Les centrals nuclears són algunes de les infraestructures considerades crítiques.
Les centrals nuclears són algunes de les infraestructures considerades crítiques. | Cedida per ANAV
Redacció
04 de desembre del 2023
Actualitzat a les 15:22h
La Guàrdia Civil de Tarragona ha reforçat la seguretat en les infraestructures crítiques de la demarcació enguany. Una de les raons són els conflictes bèl·lics al món, com la guerra d'Israel contra Hamàs o la d'Ucraïna. El cos policial ha incrementat la vigilància al port de Tarragona, l'aeroport de Reus i a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. "Hem rebut instruccions de la secretaria d'Estat de reforçar determinats objectius concrets, molt vinculats a l'àmbit d'Israel, però també a interessos d'altres països", afirma a l'ACN el tinent coronel de la comandància tarragonina, Jordi Verger. De fet, destaca que els 25 agents de la nova unitat de Seguretat Ciutadana, que es desplegarà aviat, faran tasques en estes infraestructures.

Des d'este mes d'octubre, 25 agents de la Guàrdia Civil es formen a la comandància de Tarragona per integrar-se a la nova unitat de Seguretat Ciutadana del cos a la demarcació, que estarà operativa a mitjan gener de l'any vinent. Esta unitat ja està en marxa en altres indrets d'Espanya, però a la demarcació és de nova creació. Segons Verger, es tracta d'un "encert" perquè els permet millorar les "capacitats" en les infraestructures crítiques. "Hi ha moments que en aquestes infraestructures es produïx un increment siga de l'amenaça o un fet concret que obliga a reforçar o incrementar el nivell de seguretat", detalla.

A tall d'exemple, el tinent coronel explica que el port de Tarragona rep un o dos creuers els diumenges d'estiu i, això, suposa l'arribada de moltíssims turistes a les instal·lacions portuàries. "És necessari fer un reforç de la seguretat" assenyala. Igualment passa a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs quan es produïxen recàrregues de combustibles o de material. "En estos casos hi arriben molts treballadors i l'increment de persones fa que els riscos també augmenten", comenta.

Els agents de la nova unitat, remarca, també s'encarregaran d'altres tasques, com ara participar en investigacions sobre elements terroristes, narcotràfic o en l'àmbit de les vies de comunicació, entre altres. "Esta unitat està especialment preparada per dur a terme estos tipus de controls. S'identifica la persona, es fa un registre del vehicle i una activitat de localització de possibles tràfics de drogues o altres tipus d'activitat delictiva", afegix.

Preguntat sobre si han incrementat la vigilància i la seguretat en les infraestructures crítiques arran de la guerra a Israel i Palestina, afirma que ho han fet a l'edifici de la subdelegació del govern espanyol i en l'àmbit marítim "perquè tot i que no hi haja cap interès concret d'estos països, sí que hi ha una central nuclear que està molt a prop i, per tant, l'amenaça també podria arribar des d'este àmbit".

Dinou delictes del Seprona

Segons el responsable policial, els delictes més comuns contra el medi ambient són construccions il·legals en terrenys de sol no urbanitzables o rústic. En concret, els agents de la unitat del Seprona n'han quantificat dinou enguany. L'any anterior, van registrar vuit delictes. A tall d'exemple, també desgrana que en el cas del maltractament d'animals es xifren en cinc enguany, exactament els mateixos que l'any passat, i cinc més per emissions contaminants a l'atmosfera produïts en tallers clandestins.

"En total, portem 34 delictes, amb 45 persones detingudes o investigades. De totes maneres, el més habitual són les infraccions; gent que pesca en llocs no autoritzats o sense llicència; en tenim moltíssima", valora Verger. El responsable policial explica que la quantitat de delictes detectats no ha variat massa respecte l'any passat. Amb tot, assevera que a l'estiu la presència de molta gent fa que s'incrementen molt els delictes ambientals en l'àmbit dels parcs naturals.

Altres actuacions

D'altra banda, destaca les actuacions per controlar l'entrada de productes de forma irregular en el marc d'accions europees per tal de detectar mercaderies que no duen l'etiquetatge obligatori de control de la UE. Verger detalla que inspeccionen petits comerços. "Estem trobant cosmètics que no han entrat per la via legal i que poden portar dins materials que poden ser perjudicials, també ens trobem en alguns basars la venda d'artificis pirotècnics que tampoc tenen els segells de control, per tant, no han passat els sistemes de seguretat i són molt més perillosos", exemplifica.

Ara, de cara a la campanya de Nadal, també intensificaran la tasca policial per detectar joguines que no han passat els controls de qualitat. "Són petites actuacions que acaben amb el decomís del material i amb la seua retirada. Per nosaltres és molt rellevant perquè tinguem una societat més segura, més lliure; creiem que estes actuacions que passen més desapercebudes, sumades totes, tenen un efecte dissuasiu i repercussió en la societat", resumix. L'any passat van fer 2.924 actuacions a la demarcació tarragonina que es van saldar amb 11.061 productes confiscats. Enguany, s'ha comissat una xifra similar, 11.291 articles, en 2.859 accions policials.

Relació amb Mossos al mar

Paral·lelament, Verger assegura que la relació amb els Mossos d'Esquadra és bona i que la voluntat dels comandaments de tots els cossos policials és de col·laboració. "Hem de col·laborar primer perquè és una obligació i segon perquè millorem molt en eficàcia quan treballem conjuntament", valora. En este sentit, recalca que els resultats policials obtinguts en els operatius conjunts amb els Mossos, la Policia Nacional i les locals, en el marc de les respectives competències, han sigut "molt positives".

En cas de l'àmbit marítim, Verger recorda que la Guàrdia Civil té les competències des de principis dels anys noranta i que des de llavors continuen fent les tasques amb normalitat. De fet, remarca que les competències de la Generalitat, i de retruc de les unitats marítimes dels Mossos, al mar són tan sols administratives. "Des de la Guàrdia Civil res a dir al fet que hi haja un desplegament de Mossos en l'àmbit marítim en el marc de les seues competències", sosté.

I en esta mateixa línia, assenyala que passa el mateix en l'àmbit terrestre: "igual que a ells no els sembla malament veure una de les nostres patrulles a terra, a mi mai em semblarà malament veure una patrullera dels Mossos -al mar-, el més important és mantenir el marc de competències de cadascú", argumenta. I tanca assegurant que si necessiten suport de la policia catalana, el demanaran: "entra dins del marc de la col·laboració habitual i el mar no és diferent que altres àmbits".