El pressupost de la Diputació creix un 10,3% i supera els 208 milions d'euros

Els comptes per a l'any vinent inclouen partides per a projectes a les Cases d'Alcanar, Corbera d'Ebre, Benifallet, l'Ametlla de Mar i Tortosa, entre altres

Representants dels diferents grups que han participat en la presentació del pressupost.
Representants dels diferents grups que han participat en la presentació del pressupost. | Cedida
Redacció
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 20:30h
La Diputació de Tarragona ha presentat este dimarts el pressupost per al 2024. Els comptes creixen un 10,36% respecte els d'enguany, fins als 208,6 MEUR i està previst que s'aproven en el ple previst per este divendres amb els vots favorables del govern d'ERC i PSC, a més del suport de Junts i PP. La presidenta de l'ens, Noemí Llauradó, ha destacat que són uns pressupostos "valents, adaptats als temps actuals i als futur, pensats per fer avançar els municipis de manera equilibrada en matèria social, econòmica i mediambiental".

D’entre les diferents partides dels pressupostos que s’han destacat durant la presentació pública dels comptes, hi ha les del Programa d’ajuts excepcionals per als ajuntaments en cas d’urgència o fenòmens meteorològics adversos, amb 4 M€.

També s’ha posat de manifest les partides destinades als consells comarcals, amb 5,4 milions d’euros per als programes de suport al funcionament i d’inversions, gairebé un 5% que l’any anterior; els ajuts per a entitats i associacions de caire cultural, social o esportiu poden comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona, tant per tirar endavant les seves activitats, amb 2,2 M€, i inversions de millora que consideren oportunes, amb una dotació 1,2 M€. En este sentit, el pressupost està dissenyat per tal que les entitats puguen accedir a les subvencions amb més antelació que en altres exercicis.

Igualment, s’han ressaltat les inversions a la xarxa local de carreteres de la Diputació, amb 4 milions d’euros per al reforç de ferm, per donar compliment a allò que està previst al Pla Zonal de la Diputació. Arran del contingut d’este document, es destinaran 100.000 € per tal d’engegar l’assistència als camins municipals del grup 1B. I s’incrementa també fins a 100.000 € l’assistència en infraestructures viàries i de comunicació en cas de fenòmens meteorològics extrems, per donar una resposta ràpida, àgil i segura a aquelles necessitats peremptòries dels ajuntaments en casos d’aiguats o grans nevades.

Projectes singulars

Els pressupostos també pretenen respondre a realitats transversals i concretes que es plantegen a la demarcació, i per això inclouen partides per a projectes singulars concrets com són la renaturalització, com a acció preventiva en cas de riuades, del tram final del Barranc dels Sant Jaumes al pas per les Cases d’Alcanar, malmès pels darrers aiguats (450.000 €); la primera fase d’un edifici d’habitatges per a lloguer jove a Blancafort, una actuació que  contribuirà a combatre-hi el despoblament (270.000 €); la intervenció de consolidació i manteniment a l’antiga Església de Sant Pere de l’emblemàtic Poble Vell de Corbera d’Ebre (77.000 €); el projecte per a la modernització del Teatre de la Defensa Agrària de la Selva del Camp (150.000 €), o les diferents actuacions de millora del Castell de Querol (75.000 €).

També destinarà recursos per a millores al Refugi de la Mussara, a Vilaplana (145.000 €); per a l’arranjament del terra del Celler de Falset (110.000 €); per a la conservació i posada en valor del Celler de Rocafort de Queralt com a centre cultural del vi, el cooperativisme i la figura de l’arquitecte Cèsar Martinell (180.000 €); per al projecte de millora de l’entorn natural i serveis en l’accés a les Coves Meravelles de Benifallet (75.000 €); per a la rehabilitació de l’espai per ubicar-hi el Casal de la Festa de Cambrils (200.000 €), o per al projecte de renovació del clavegueram i xarxa d’abastiment del carrer Major de l’Ametlla de Mar, per evitar-ne pèrdues i millorar la gestió de l’aigua (139.000 €). Altres projectes singulars que rebran finançament són el manteniment i millora energètica de l’edifici de l’associació La Cumprativa, de Llorenç del Penedès (48.000 €); la restauració de l’absis de la Catedral de Santa Maria de Tortosa (63.000 €); la redacció del projecte de rehabilitació de la coberta de la nau central de la Catedral de Tarragona (53.750 €), o la renovació de l’enllumenat de la Via Augusta de Tarragona, en el marc del procés de transició energètica (400.000 €), entre altres múltiples iniciatives.

Alhora, també es referma el suport amb la Universitat Rovira i Virgili, i a través del conveni marc, es vehicula el suport econòmic a aquells projectes de recerca i d’investigació que de manera consensuada es consideren estratègics per a la demarcació i per a la seua gent. El pressupost preveu 500.000 € per a activitats i 300.000 € per a inversions.