Les nuclears d'Ascó i Vandellòs faran els tràmits per seguir operant més enllà de la data prevista de tancament

Per completar el cicle de vida programat per l'Estat caldrà un nou Magatzem Temporal Individualitzat operatiu a Vandellòs II l'abril del 2027 i a Ascó un segon MTI l'octubre del 2027

Operaris transportant un contenidor de combustible nuclear gastat.
Operaris transportant un contenidor de combustible nuclear gastat. | Cedida
Redacció
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:50h
L'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) farà els tràmits previs per poder obtenir una nova autorització d'explotació dels seus tres reactors nuclears més enllà de la data d'aturada prevista pel govern espanyol, entre 2030 i 2035. El director general d'ANAV, Paulo Santos, ho ha assegurat este dimarts i ha afegit que treballen per aconseguir-ho, tot i ser conscients que les previsions de l'executiu ara mateix són fermes. Abans però, la companyia té posada la mirada al 2027, quan haurien d'estar enllestits els nous Magatzems Temporals Individualitzats (MTI) que han de permetre a les centrals poder seguir guardant el combustible utilitzat abans d'esgotar la capacitat d'emmagatzematge actual. Si no, haurien d'aturar la producció.

La central d'Ascó I celebra enguany els seus 40 anys de posada en funcionament. Santos ha assegurat que està capacitada "per operar 40 anys més" i que des de la companyia veuen vida "més enllà" del calendari de tancament. "Treballem amb tota la il·lusió perquè quan arribe el moment puguem sol·licitar una nova revisió periòdica de seguretat, que és el pas previ per obtenir una nova autorització d'explotació pels nostres tres reactors", ha assenyalat.

Amb tot, ha reconegut que a dia d'avui únicament és "un desig", si bé ha manifestat tenir "esperança" en que seran "capaços" d'assolir "més anys" de funcionament. "El pla d'energia i clima diu que s'han de tancar totes les nuclears de l'Estat entre el 2027 i el 2035. Potser d'aquí uns anys la percepció política i pública -vers les nuclears- és més favorable", ha indicat. Així, ha dit que actualment l'única cosa que poden fer és "operar les plantes de manera segura" i estar preparats per poder allargar la vida de les centrals.

El directiu ha remarcat que esta opció té l'aval de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA), que recentment va validar que els centrals tarragonines puguen operar a llarg termini amb els "millors estàndards internacionals de seguretat i fiabilitat de la indústria", segons l'ens.

Magatzems Temporals

Però perquè les centrals catalanes puguen completar el cicle de vida programat per l'Estat caldrà que es construïsquen dos nous Magatzems Temporals Individualitzats (MTI). "Un dels projectes més crítics que tenim el 2024 és la gestió del combustible gastat. Necessitem un MTI operatiu a Vandellòs II l'abril del 2027 per seguir operant; i a Ascó un segon MTI l'octubre del 2027", ha expressat. En este sentit, ha concretat que a l'MTI que hi ha operatiu a Ascó I ja tenen setze de les divuit posicions possibles ocupades, mentre que el d'Ascó II en té quinze de divuit.

Des d'ANAV ja fa temps que treballen en esta infraestructura i ja han enviat al ministeri les sol·licituds d'autorització i muntatge dels MTI. "Hem enviat també els estudis d'impacte ambiental, que es troben en fase de consulta pública; i hem conclòs les campanyes de prospecció geològica per caracteritzar el terreny on han d'anar els magatzems perquè la solució constructiva tinga en consideració les característiques pròpies del terreny. Cal dissenyar-lo a mida", ha valorat el director general.

De cara al 2024 hauran d'atendre les al·legacions als estudis d'impacte ambiental, "concloure els projectes constructius dels dos magatzems i adjudicar l'obra per Vandellòs II, i si pot ser, començar-ne la construcció", ha detallat. Paral·lelament, està previst que reben els estudis de seguretat que està preparant el consorci adjudicatari dels MTI i dels contenidors de combustible gastat que contracta l'empresa pública Enresa. Sobre la possibilitat que es construïsca un únic magatzem per les tres centrals enlloc de dos, Santos ha apuntat que la decisió final és d'Enresa. "Construirem el que ells consideren", ha ressaltat.

A la vegada, ha apuntat que la possibilitat que a l'Estat es faci un Magatzem Temporal Centralitzat, Santos ha assegurat que aquesta opció "desapareix del mapa" perquè l'estratègia són els MTI. Això sí, a llarg termini caldrà que a nivell estatal es plantegi un Magatzem Geològic Profund "que hauria d'estar operatiu el 2075" i que acolliria els residus dels diferents MTI. "A Finlàndia ja se n'ha construït un, que ha estat avalat per l'OIEA. Seria fer el mateix però beneficiant-nos de l'experiència que s'hagi desenvolupat fins aleshores. Però això també és decisió d'Enresa", ha avançat.

Inversions

Santos també ha ressaltat que entre els tres reactors han generat el 59,6% de l'energia elèctrica produïda a Catalunya el 2023 i que contribuïxen "de manera important a combatre el canvi climàtic i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle". Paral·lelament, ha exposat que enguany ANAV ha invertit 104 MEUR en els instal·lacions -35 MEUR a Ascó I, 34 MEUR a Ascó II i 35 MEUR a Vandellòs II-, dels quals 28,8 MEUR han estat per a la parada de recàrrega de combustible d'Ascó II. Este ritme inversor està previst que es mantinga de cara l'any vinent, quan es realitzaran dos recàrregues més, a Vandellòs II a la primavera i a Ascó I a la tardor.

Finalment, pel que fa al futur dels treballadors, el directiu no ha volgut entrar en gaires detalls perquè s'està negociant el nou conveni col·lectiu. Tot i això, ha assegurat que un dels aspectes que més preocupa la plantilla és el seu futur un cop s'aturen els reactors. "Quan cessa l'explotació d'un grup nuclear hi ha un període de ple desmantellament on hi ha molta feina a fer", ha afirmat. Un cop Enresa assumisca la gestió de la central també calen treballadors, si bé la companyia pública "té el seu propi personal i són ells els que han de decidir", si bé "seria d'esperar que comptessen amb persones que ara hi ha a ANAV". La durada del procés de desmantellament s'estima en uns deu anys.