Primeres Jornades de la Cultura de l’Aigua a Alcanar amb motiu del centenari del pou de la Verge

Pretenen donar a conèixer i preservar la història canareva relacionada amb els pous, regadius i l’extracció de l’aigua.

Enguany és  el centenari del pou de la Verge, inclòs dintre de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Enguany és el centenari del pou de la Verge, inclòs dintre de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
28 de novembre del 2023
Actualitzat a les 20:57h
L’Ajuntamentd’Alcanar ha organitzat per als mesos de gener a juny les primeres JornadesdelaCulturadel’Aigua amb motiu del centenari del poudelaVerge, que recordem està inclòs dintre de l’InventaridelPatrimoniArquitectònicdeCatalunya. L’objectiu d’estes jornades és donar a conèixer la història del pou i la seua estreta relació amb els veïns i el municipi, a més de promoure l’ús eficient dels recursos hídrics.

La programació inclourà visitesguiades als pous i motes entre els tarongers per mostrar com s’aprofitava l’aigua i com ha evolucionatelregadiu, xerrades amb la ponència “Efectes i actuacions en l’economia local en la situació de canvi climàtic”, a càrrec del biòlegGabrielBorràs i taulesrodones amb el títol “L’interès social de l’aigua”, a més de comptar amb exposicions, cinema i selecció bibliogràfica.

El regidordeCultura, XaviBarrera, ha indicat que estes primeres Jornades de la Cultura de l’Aigua volen donar a conèixer i preservar la històriacanarevarelacionada amb els pous, regadius i l’extracciódel’aigua. En este sentit, assenyalava “que s’ha organitzat una programació per a difondre esta part de la nostra història i cultura, amb diferents activitats obertes per a poder arribar a tots els veïns i veïnes”.

Per la seua banda, la regidora de ProjecciódePoble, MarSancho, ha destacat que “és important treballar per a conservar i difondre el nostre patrimoni històric i la nostra identitat com a municipi, que no es podria entendre sense el paper dels pous”. Segons afegia aquestes construccions no només eren un punts per extraure l’aigua, sinó que també eren espais de socialització on els veïns i veïnes aprofitaven per a relacionar-se.
 

Exposició fotogràfica

 
Des de l’Ajuntament es fa una crida a la ciutadania perquè aporte fotografies antigues i històriques relacionades amb les motes, sèquies, pous, basses o altres elements relacionats amb l’extracció de l’aigua, per tal de poder crear una amplia exposició d’imatges.
 
Barrera comentava que “és important comptar amb la col·laboració dels canareus i canareves perquè ens ajuden a crear una extensa exposició fotogràfica que mostri la nostra cultura i tradicionals al voltant de l’aigua”.
 
>> Les persones interessades a aportar fotografies poden dirigir-se a l'estudi de fotografia Espuny Fotògraf de dilluns a dijous de 9 a 13h i de 17 a 20h, amb data límit 15 de gener de 2024.
 
La digitalització de la imatge es farà al moment en aquest establiment i les persones s'emportaran les seues fotografies.