Móra la Nova explora el potencial dels drons en els serveis comunitaris rurals amb el 5G

La Fundació i2CAT destaca que l'equipament també podria ajudar a prevenir desastres naturals

Aguaita.cat
28 de novembre del 2023
Actualitzat el 13 de març del 2024 a les 14:03h
Imatge d'un dron sobrevolant una zona rural
Imatge d'un dron sobrevolant una zona rural | Fundació i2CAT

La Fundaciói2CAT liderarà un bancdeproves5G i el desplegament d'un laboratori a MóralaNova (Ribera d'Ebre) per tal d'explorar el potencialdelsdrons al voltant dels serveiscomunitarisrurals. Els experts avaluaran com els pagesos i els proveïdors podrien beneficiar-se d'esta tecnologia per a les seues activitats quotidianes. El monitoratge del bestiar, el control de plagues o la fertilització de cultius són, segons l'investigadorAugustBetzler, alguns dels usos que els drons podrien tenir en l'àmbit rural. Betzler ha afirmat que l'equipament esdevindrà "un salt tecnològic", però també "un pas cap a la conservació del medi ambient i l'optimització dels recursos", ja estes aeronaus podrien ajudar a prevenir desastres naturals.

Des de la Fundaciói2CAT han detallat que els preparatius tècnics per al banc de proves 5G ja han començat i que els investigadors han començat a contactat amb diversos agents locals mitjançant tallers i enquestes. La previsió és que estes activitats s'amplien amb noves formacions i una demostració a finals del 2024.
 

Lluitar contra les desigualtats digitals

 
El setembre de 2022, la Fundaciói2CAT es va unir a XGain, un projecte de recerca i innovació de la convocatòria 'Horizon Europe' orientat a reduir les desigualtats digitals entre zones rurals i urbanes a Europa mitjançant la implementació d'un ecosistema de tecnologies pioner.