Tortosa recupera el pas de ronda medieval gràcies a la restauració de la muralla del Rastre

El programa Temps de Gòtic preveu començar a restaurar els Reials Col·legis enguany i l'absis de la catedral al 2024

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de la resta d'autoritats en la inauguració de les obres del pas de ronda medieval de Muralles de Tortosa
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de la resta d'autoritats en la inauguració de les obres del pas de ronda medieval de Muralles de Tortosa | Ariadna Escoda
Aguaita.cat
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:15h
Tortosa ha recuperat el pasderondamedieval de les Muralles després de prop d'un any d'obres. La restauració ha permès unir els barrisdelRastre, laSimpàtica i SantaClara, a més d'obrir una nova perspectiva de la ciutat. La conselleradeCultura, NatàliaGarriga, ha destacat l'impacte "urbà i social" de l'actuació per al conjunt de la ciutadania. "Avui en dia el concepte de patrimoni va molt més enllà del que s'entenia tradicionalment; és un recurs cultural amb un ús social, educatiu, científic i de cohesió social", ha asseverat. Les obres, incloses en el programa TempsdeGòtic, inclouen la restauració dels ReialsCol·legis i l'absisdelacatedral, que es preveu iniciar a finals d'any i a la primavera vinent respectivament.

L'actuació a les MurallesdelRastre, amb un pressupost de mig milió d'euros, ha consistit en la neteja i sanejament de l'espai. Concretament, s'han eliminat materials inadequats d'anteriors intervencions i s'han netejat en sec totes les superfícies i juntes. Un cop fet el sanejament, s'han consolidat els materials de pedra amb una aplicació feta d'aigua amb calç en superfície i per injecció.
 
Amb la voluntat de recuperar la morfologia original i millorar la interpretació del monument, també s'han fet reconstruccions d'obra nova amb pedra i morter de calç hidràulica, com és el cas dels nous merlets, graons, coberta de la torre i la construcció d'una escala per accedir al camí de ronda. Les obres han finalitzat gairebé un any més tard de l'inici d'obres, acumulant un retard de prop de sis mesos. En este sentit, l'arquitecte CarlosVergés ha afirmat que es tracta d'un "retard natural" marcat per la falta d'uns materials que calia instal·lar.
 

Nou pas de ronda medieval de Muralles de Tortosa Foto: Ariadna Escoda

Col·laboració pulicoprivada

 
Es tracta d'una actuació emmarcada en el programa de la FundacióLaCaixaTempsdeGòtic, que amb un pressupost global superior als sis milions d'euros, restauraonzemonuments d'arreu de Catalunya. D'estos, tres es troben a la capital del BaixEbre.

Després de recuperar el pas de ronda medieval de les Muralles del Rastre, la previsió és iniciar les obres de restauració dels Reials Col·legis a finals d'any, mentre que la intervenció de l'absis de la Catedral de Tortosa es preveu començar la primavera de l'any vinent. Segons la representant de la FundacióLaCaixa, PatríciaAlocén, tot plegat tindrà un impacte d'un milió d'euros per a la ciutat.
 
En esta línia, la conselleradeCulturaNatàliaGarriga ha realçat la col·laboració pulicoprivada per aconseguir un impacte més enllà del cultural. Així, ha defensat que el patrimoni "interactua amb altres dimensions, com l'urbanisme i el turisme". D'altra banda, l'alcalde, Jordi Jordan ha destacat la nova mobilitat a peu entre els barrisdelRastre, laSimpàtica i SantaClara, així com la suma d'una nova perspectiva de la ciutat.