Tortosa impulsa una xarxa comunitària per ser un municipi lliure de violències i discriminacions

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan i la regidora d'Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, han presentat el nou projecte i els actes de commemoració del 25N

La regidora d'Igualtat, Mar Lleixà i l'alcalde de Tortosa en roda de premsa
La regidora d'Igualtat, Mar Lleixà i l'alcalde de Tortosa en roda de premsa | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
23 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:17h
L'AjuntamentdeTortosa promou la creació d'una xarxacomunitària de persones referents amb l'objectiu que el municipi es convertisca en un municipilliure de violènciesmasclistes i discriminacions. Així ho han avançat l'alcalde, JordiJordan, i la regidorad'IgualtatiFeminismes, MarLleixà, durant la presentació de l'acte de commemoració del DiaInternacionalperal'EliminaciódelaViolènciaversdelesDones, que tindrà lloc dissabte25 de novembre a la plaçadel'Ajuntament.

Tortosa lliure de violències masclistes i discriminacions és un projecte inclòs al Plad'AccióMunicipal (PAM), un projecte que consisteix en la creació d'una xarxa comunitària de persones referents, persones que rebran la formació necessària per saber com actuar en cas de violència. Esta xarxa s'impulsarà des de l'equip humà del Serveid'Informació i AtencióalesDones (SIAD), amb la col·laboració del Serveid'AtencióIntegral (SAI) i el ServeidePrimeraAcollida. "Donarem a conèixer la creació d'aquesta xarxa comunitària a totes les entitats, associacions, locals d'oci, restaurants, mercat, comerços, penyes... amb l'objectiu d'involucrar a tothom", ha dit Lleixà.

Tots els establiments i equipaments adherits a la xarxa disposaran d'un distintiu que es posarà en un lloc visible i que permetrà a les persones identificar-lo com un punt preparat per rebre ajut en cas de violència masclista. Per elegir aquest distintiu es convocarà un concurs. "Si tots ens involucrem i prenem consciència, si ens convertim en agents actius i referents de prevenció, serem capaços d'eliminar la violència", ha assenyalat Lleixà.
 
"Es tracta d'una xarxa que buscarà la implicació de tothom: comerços, entitats, bars, restaurants, penyes. És imprescindible que totes les administracions i agents socials treballem de forma conjunta i coordinada per l'erradicació de totes les violències", ha precisat l'alcalde.

Pel que fa a l'acte de commemoració del 25N tindrà lloc dissabte a partir de les 11.00 a la plaça de l'Ajuntament i inclourà una mostra de llibres, un taller dirigit al jovent, un pòdcast participatiu, un clip teatral i una actuació musical. Prèviament, divendres a la biblioteca Marcel·lí Domingo tindrà lloc un conta contes.
 
D'altra banda, la regidora d'Igualtat i Feminismes, ha explicat que durant l'últim any s'han duplicat els casos de noves atencions per violènciamasclista al SIAD, passant de 31 nous casos a 64. Això no vol dir, però, que hi hagi un augment dels casos, de fet segons les dades policials i judicials les dades són similars a l'any anterior, sinó que correspon a un major coneixement del SIAD.