El FabLab tutoritza una vintena de treballs de recerca d’arreu de les Terres de l’Ebre

La tasca del FabLab és la d’assistència i tutorització a l’alumnat que vol desenvolupar el seu projecte

Èrika Espinós, estudiant de l’Institut de Roquetes que està treballant en una simulació d’un cor anatòmic humà
Èrika Espinós, estudiant de l’Institut de Roquetes que està treballant en una simulació d’un cor anatòmic humà | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
22 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:48h
El FabLab de les Terresdel’Ebre ha participat en una vintena de treballs des de la seua creació, el febrer del 2022. A l’edifici del Sindicat, des del FabLab s’ha tutoritzat i acompanyat a alumnes de treballs de recerca, de grau, de final de màster i altres projectes de formació professional de centreseducatiusd’Amposta, però també de Deltebre, SantJaume, Alcanar o fins i tot universitats de Barcelona. Les eines més utilitzades en els projectes van des de la fresadora i la impressora3D al talllàser o les tècniquesdesoldaduraelectrònica o videomapping.

Un d’estos treballs és el de l’estudiant de 2ndeBatxillerattecnològic de l’InstitutdeTecnificació, GuillemSanchez, qui ha creat una maqueta de motorrotatiuwankel amb tecnologia3D. Com el seu nom indica, funciona de forma rotacional, i és com el que han utilitzat comercialment marques com DKW o Mazda. Una proposta destacada per al sector de l’automoció perquè, amb unes dimensions reduïdes, pot generar molta energia. Per recrear la peça amb la impressora 3D, Sanchez, que vol estudiar enginyeria industrial, va posar-se amb contacte amb un americà que tenia el motlle de la peça original, el qual li va cedir de manera desinteressada.
 
Una de les altres iniciatives és el projecte d’ÈrikaEspinós, una estudiant de l’InstitutdeRoquetes que està treballant en una simulació d’un coranatòmichumà. La maqueta de l’òrgan, que fins al moment és només una simulació, podria significar un abans important en ciència i medicina, ja que està impresa amb 3D amb bio cèl·lules mare.

A banda del vessant més formatiu, des del FabLab també han assessorat els ciutadans, empreses i "makers" en diferents iniciatives. Aquest servei s’ofereix de forma gratuïta, però les persones interessades han de demanar cita, presentar un projecte educatiu o amb algun interès destacat i fer un curs de certificació en impressió 3D que s’organitza periòdicament de forma oberta a Lo Sindicat.
 
Esta acció està alineada amb els ODS de l’Agenda 2030 4, 8, 9, 10, 11 i 17.