Els apartaments turístics veuen una expropiació encoberta en la nova regulació de llicències

L'Associació de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre afirma que la Generalitat haurà d'afrontar les indemnitzacions per reclamacions que podrien exigir fins a 20.000 propietaris

Pisos de lloguer.
Pisos de lloguer. | Hugo Fernández
Redacció
08 de novembre del 2023
Actualitzat el 09 de novembre a les 15:39h
L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre (AAT) consideren que la nova regulació de llicències de pisos turístics aprovada pel Consell Executiu del Govern català este dimarts és una "expropiació encoberta", i l'ha titllat “d’irresponsable”. El president de l’AAT, Joan Calvet, ha criticat que la mesura s’haja pres d’una forma “precipitada” i “contrària a dret”. L’entitat ha exigit que es face una diagnosi acurada de la realitat del sector abans de posar en marxa la llei. Unes afirmacions que ha compartit l’alcalde de Salou, Pere Granados, qui ha assegurat que el decret s’acabarà impugnant jurídicament, ja que considera que molts propietaris recorreran la normativa.

L’AAT, que representa 25.000 places de tota la demarcació, ha afirmat que si s’acaba aprovant, “la Generalitat haurà de d’afrontar les reclamacions d’indemnització que podrien exigir fins a 20.000 famílies tarragonines propietàries de pisos turístics”. Una despesa que, segons Calvet, equival a “centenars de milions d’euros”. Calvet ha afirmat que la llei també tindria un impacte “molt negatiu” en els sectors del comerç i de la restauració, sobretot, en aquells municipis on el turisme és l’activitat econòmica predominant.

L’alcalde de Salou també ha defensat que “s’estudiï amb profunditat el nou decret”, ja que “s’estan anul·lant uns drets” que ja s’havien atorgat als propietaris. “Això serà causa d’impugnació”, ha afirmat Granados, qui es pregunta “a qui li tocarà pagar les indemnitzacions”.

“Una vegada més, el criteri és el de la població i no el nombre de turistes que ens visiten”, ha denunciat Granados, qui ha detallat que “per Salou passen més de dos milions de visitants”. Segons l’alcalde, la nova llei “atacaria el principi d’igualtat”, ja que, segons calculen, el municipi hauria de reduir a la meitat l’oferta actual. “Una vegada més, no s’han assumit les responsabilitats des del Govern i s’ha traslladat als municipis grans i petits una situació complexa”, ha criticat Granados, qui ha lamentat que no s’haja consultat, prèviament, als municipis turístics.

Es mantindrà el problema de l’habitatge

Des de l’AAT, han afirmat que malgrat que la “Generalitat vol fer veure a l’opinió pública que estan prenent mesures per resoldre el creixent problema de l’accés a l’habitatge a Catalunya, de cap manera ho solucionaran prohibint l’activitat del sector”. A més, han defensat que “els habitatges d’ús turístic representen un percentatge molt reduït respecte el total del parc d’habitatges català”. Calvet també ha recordat que en el cas de Barcelona les llicències per a nous pisos turístics estan congelades des de 2014, “sent un clar exemple, que aquesta activitat no és la causant dels increments de preus en l’habitatge”.