Les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc reivindiquen la veu de les dones en la literatura i l'art

Entre el 13 i el 18 de novembre tindran lloc a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i la programació inclou ponències i activitats complementàries

La regidora de cultura, Mar Lleixà i la directora de la biblioteca de Tortosa, Irene Prades presentant les Jornades Literàries
La regidora de cultura, Mar Lleixà i la directora de la biblioteca de Tortosa, Irene Prades presentant les Jornades Literàries | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
08 de novembre del 2023
Actualitzat a la 13:57h
Les novenes Jornades de PatrimoniLiterariEbrenc tindran lloc del 13 al 18 de novembre a la bibliotecamunicipalMarcel·líDomingo, unes jornades que reivindicaran la veu de les dones en la literatura i les arts i reflexionaran sobre la història de les dones a partir de la literatura femenina en tots els gèneres i altres vessants artístics. Les jornades, que porten per títol 'Dones, literaturai arts' amb nom propi. Passat, present i futur a les Terresdel'Ebre', tindran lloc del 13 al 18 de novembre a la biblioteca municipal Marcel·lí Domingo. La regidoradeCultura, MarLleixà, i la directoradelabiblioteca, IrenePrades, han presentat avui el programa.

"Presentem el programa de les novenes jornades de Patrimoni Literari Ebrenc que ja estan plenament consolidades, una edició en què l'eix temàtic són les dones i en què s'abordarà com la literatura es converteix també en una eina de transformació feminista", ha explicat Lleixà. La inauguració de les jornades serà el 13 de novembre amb la llibreteraRosaCubeles com a convidadad'honor i amb una ponència a càrrecdel'escriptora i professorauniversitàriajubilada, MargaritaAritzeta, que parlarà sobre les dones i la literatura ebrenca i què significa mirar el fet literari des d'una perspectiva de gènere.

Les jornades seguiran l'endemà amb les ponències sobre el feminisme a càrrec de la professora de la UAB i periodistaAmparoMoreno; les dones en la recercaetnolingüística a càrrec de la filòlogaÀngelaBuj i una ponència dedicada a l'escultora i pintoraCintaSabaté, que farà la historiadoraNúriaGil. Precisament, el cartell de les jornades és un dibuix de l'artista tortosina Cinta Sabaté, coneguda per les seues figures de dones i la maternitat.

En l'apartat dedicat al passat, les jornades abordaran temes com el paper de la donaenlapremsatortosina (1900-1936), a càrrec de la filòlogaCarmeGombau o la figura d'EnriquetaFerrús, a càrrec de l'escriptoraNúriaMenasanch. La programació es completa també amb la conferència de la doctora en DidàcticadelaLlenguailaLiteratura, MartaTena.

Pel que fa al present, les jornades inclouen la ponència de l'editora i periodistaLauraFabregat i de l'escriptor EmigdiSubirats. I, finalment, el divendres17 s'ha programat una taularodona amb el títol 'Literaturaifutur, elsentornsdigitals' i una performance pedagògica a càrrec de la companyia ExplicaDansa sobre la relació entre la dansa i la literatura.
 
A més de les ponències, les JornadesdePatrimoniLiterariEbrenc inclouen una ruta literària i activitats complementàries com l'exposició 'Donesrurals, donesdelesTerresdel'Ebre', de l'InstitutCatalàdelesDones o l'exposició 'Vespres', de poemes de ZoraidaBurgos i olis sobre arpilleres de ManoloRipollés.