Pisos de lloguer per als joves i fer visitables les muralles, entre les 409 accions del nou PAM de Tortosa

També contempla habilitar un circuit verd per unir les fortificacions amb carril bici, la millora del l'auditori Felip Pedrell i la posada en marxa de dos llars d'infants

Conjunt emmurallat de Tortosa.
Conjunt emmurallat de Tortosa. | Cedida
Redacció
06 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:26h
L'Ajuntament de Tortosa ha presentat el seu Pla d'Acció Municipal (PAM) 2023-2027, un document a executar en 4 anys que preveu dur a terme 409 actuacions. Entre els compromisos inclosos al document hi ha la construcció de pisos de lloguer al nucli antic per a joves, així com accions per tal que les muralles i fortificacions de la ciutat siguen visitables. El PAM gira al voltant de quatre grans eixos: l'atenció a les persones, dinamització econòmica, sostenibilitat i govern transparen. Segons l'alcalde, Jordi Jordan, es tracta d'una proposta "dinàmica" i "viva" que s'ha de materialitzar al llarg dels pròxims quatre anys tenint en compte l'aparició de possibles noves necessitats o línies d'ajuts. El govern municipal no ha concretat econòmicament la inversió global necessària, que s'adaptarà també als canvis de la "situació econòmica".

El govern municipal tortosí preveu desplegar les mesures amb projectes d'una o diverses anualitats, en funció de les seves dimensions. De forma més imminent, de cara l'any vinent, una de les principals propostes del PAM seran els projectes per generar habitatge de lloguer per als joves al nucli antic. Son dos projectes: un al carrer Sant Felip Neri, amb 23 pisos, i un altre a la propera plaça de Sant Joan, amb quatre habitatges més en un solar de propietat municipal. Tot i que, finalment, l'accés es podria obrir a col·lectius com famílies monoparentals o gent gran, Jordan ha destacat que han d'ajudar a "donar sortida a la situació de ciutat tensionada" en matèria d'accés a pisos de lloguer. "És la primera inversió en habitatges de lloguer en setze anys", ha destacat.

Una altra de les propostes destacades del PAM és el projecte per habilitar un circuit verd per unir les fortificacions amb carril bici i un tren turístic que connectarà el nucli antic amb les muralles. L'actuació, prevista per al 2025, requerirà una inversió de 2 milions d'euros. El PAM també, segons ha desenvolupat Jordan, vol avançar en la interpretació de les avançades de Sant Joan, Orleans i Tenasses, amb una ruta que les unisca i ajude a promoure alguns dels principals actius patrimonials de la ciutat.

També de forma més imminent es treballarà en el projecte d'ampliació i reforma de la sala gran del teatre Auditori Felip Pedrell -que ha de millorar la climatització- així com avançar en la posada en marxa de les dos llars d'infants municipals ja anunciada anteriorment.

Pel que fa als diferents eixos, en l'àmbit de la "ciutat pensada per a les persones" s'han inclòs actuacions com fonts d'aigua en parcs infantils, refugis climàtics, ampliar horaris de serveis com el SIAD o el SAI, millorar poatis de les escoles, crear espais nocturns per als estudiants durant època d'exàmens o ampliar serveis d'esport i salut al centre Win.

Camí de sirga entre Ferreries i Jesús

En matèria econòmica, sota l'epígraf "ciutat de progrés", i a banda de les mesures d'habitatge i turístiques apuntades, s'inclou impulsar el cicloturisme a través de la via verda de la Vall de Zafan i la seua projectada ampliació cap al sud i cap al nord. També desenvolupar el camí de sirga entre Ferreries i Jesús, posicionar la ciutat com a destinació gastronòmica amb el segell de la Reserva de la Biosfera i crear sòl industrial amb l'ampliació del polígon Catalunya Sud.

En l'àmbit de la sostenibilitat –"ciutat més verda" -, Jordan ha recordat que es troba en marxa el Pla Cuidem Tortosa amb 180 mesures per millorar la via pública i es posarà en marxa un app perquè la ciutadania pot comunicar incidències. Es faran campanyes de civisme i neteja i es buscarà millorar la recollida selectiva iniciant l'any vinent una prova pilot de recollida porta a porta. En este àmbit s'inclouen els projectes d'una zona d'oci a l'avinguda de Lleida i les renovacions pendents de l'avinguda Generalitat i la rambla Catalunya.

Actualització del padró per evitar casos de frau

Per últim, l'epígraf "govern transfomrador" recull l'actualització del padró per evitar casos de frau fiscal en els tributs municipals, la inclusió de bonificacions socials per a impostos i taxes, clàusules socials en les contractacions, promoure la candidatura de Tortosa com a patrimoni de la humanitat o defensar el cabal mínim del riu Ebre.

Jordan considera que el calendari plantejat "és realista" i s'adaptarà a l'escenari d'inflació, increment d'interessos bancaris i cost de l'energia que marcaran els comptes municipals, així com la contenció de la despesa "prioritzant les accions més urgents i garantint la prestació dels serveis bàsics". Per a l'alcalde, a més, el PAM -que es podrà consultar íntegrament al web de l'Ajuntament- ha de ser també un "instrument de transparència i per retre comptes amb la ciutadania".