Inici imminent de les obres d’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán fins al Delta de l’Ebre

Es preveu que s’obri al públic l’abril del 2025, moment en què la infraestructura unirà els dos parcs naturals de les Terres de l’Ebre

La presidenta de la Diputació i els alcaldes ebrencs han presentat les obres d'ampliació de la Via Verda des de Roquetes fins a la Ràpita
La presidenta de la Diputació i els alcaldes ebrencs han presentat les obres d'ampliació de la Via Verda des de Roquetes fins a la Ràpita | Redacció
Aguaita.cat
26 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 15:08h
L’ampliació de la ViaVerda de la ValdeZafán avança tal com estava previst. Durant les properes setmanes començaran les obres d’execució del projecte, que permetran que la infraestructura arribe finalment a laRàpita i que, per tant, uneixi els dosparcsnaturals de les Terresdel’Ebre: ElsPorts i elDeltadel’Ebre. El projecte està liderat per la DiputaciódeTarragona en col·laboració amb els ajuntaments de Roquetes, Tortosa, Amposta i LaRàpita, i compta amb un pressupost total de 6,3 milions d’euros, finançats pels FonsdeRecuperacióEuropeuNextGeneration amb 2,4 milionsd’euros.


Les institucions implicades en el projecte s’han trobat este dijous a Roquetes, en el punt on properament s’iniciaran les obres d’adequació i transformació de l’antic tram ferroviari, al llarg de més de 27,3 quilòmetres. La presidenta de la DiputaciódeTarragona, NoemíLlauradó, ha encapçalat l’acte, que ha comptat també amb la participació de l’alcaldedeRoquetes, IvanGarcia; de Tortosa, JordiJordan; d’Amposta, AdamTomàs, i de laRàpita, JavierReverté, a més del subdelegatdelGovernaTarragona, SantiagoCastellà, i dels diputatsIrisCastell, EnricAdell, JoanCastor, MeritxellRoigé i XavierRoyo, entre altres representants d’institucions i entitats ebrenques.

Tots ells s’han mostrat satisfets amb esta iniciativa, que farà realitat un projecte llargament reivindicat, aportarà encara més valor turístic i paisatgístic a la Via Verda de la Val de Zafán amb gairebé 100quilòmetres de tramsciclables i alhora contribuirà a consolidar les Terresdel’Ebre com una de les destinacions de turismesostenible més importants del món.
 
 
La nova Via Verda es preveu que s’obri al públic l’abril del 2025, un cop s’executen les obres projectades. La major part del projecte de l’extensió de la ViaVerda de Roquetes a laRàpita passa per antics traçats ferroviaris en desús o paral·lela a camins ja existents, però en alguns punts és necessari projectar-ne de nous o recuperar l’antic traçat, fet que fa necessària la tramitació d’un Pla especial urbanístic. Per este motiu, el projecte s’ha dividit en dues fases diferenciades però que es desenvoluparan de manera paral·lela.

La primerafase, amb un pressupost de 3,9 milions d’euros, inclou la construcció de dosnoustramsciclables entre Roquetes i laRàpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entornurbàd’Amposta i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. A hores d’ara ja s’han expropiats els terrenys necessaris i els treballs es preveu que comencin en dues setmanes, un cop ja s’ha formalitzat l’encàrrec de l’execució de les obres a Tragsa com a mitjà propi. D’altra banda, la segona fase del projecte, la que inclou la construcció de nous trams, està ara mateix en fase de redacció, i comptarà amb un pressupost aproximat de 2,6 milions d’euros.
 
Durant l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, NoemíLlauradó, ha destacat que l’extensió de la Via Verda de la Val de Zafán “és un d’aquells projectes que sumen, perquè estan pensats en global, en el bé comú, i tenen com a punt de partida la cooperació, la col·laboració i el diàleg entre institucions”. A més, ha ressaltat l’impacte positiu que tindrà en les persones perquè és un projecte que abasta àmbits tant diversos com el turisme, la mobilitat sostenible o l’economia, entre d’altres.

D’altra banda, la diputada delegada de l’Àread’InfraestructuradelTerritori, IrisCastell, ha detallat les particularitats de les obres i ha destacat que “en aquesta primera fase es faran actuacions importants per a la millora de l’accessibilitat i l’eliminació de barreres físiques” i també ha explicat que es faran actuacions de pacificació del transit i senyalització als creuaments amb vials i carreteres, entre d’altres. Finalment, l’alcaldedeRoquetes, IvanGarcia, en representació de tots els alcaldes implicats en este projecte, ha agraït a la Diputació la seva tasca perquè ha assegurat que “aquesta és una inversió necessària per al territori, que hi aportarà infinitat de beneficis, amb més turisme sostenible i impacte econòmic en cadascun dels pobles per on passa”.
 

Projecte seleccionat pel Fons de Recuperació Europeu, NextGeneration

 
El projecte d’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán va ser un dels projectes seleccionats per a obtenir finançament del Fons de Recuperació Europeu del 2022, els Next Generation. A la convocatòria s’hi van presentar un total de 25 projectes de la demarcació de Tarragona, dels quals 5 van entrar a formar part dels plans de sostenibilitat turística 2021-2023 del Ministerio de Comercio y Turismo. La Diputació de Tarragona, com a beneficiària de la subvenció, és l’entitat executora d’aquest projecte, tal com s’estableix en el conveni que va signar amb els ajuntaments implicats el juny del 2022.