La Policia Local d’Amposta i Mossos d’Esquadra intensifiquen el patrullatge de carrer

L'Ajuntament anuncia la contractació de quatre nous agents de la policia local, que sumarà 44 efectius

Roda de premsa sobre el Pla de Convivència entre Policia Local d’Amposta i els Mossos d’Esquadra
Roda de premsa sobre el Pla de Convivència entre Policia Local d’Amposta i els Mossos d’Esquadra | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
25 d'octubre del 2023
Actualitzat el 26 d'octubre a les 8:18h
Més presència de patrulles al carrer en espais i hores conflictives, més unitats de paisà i més controls amb unitats específiques als accessos a la ciutat. Des del setembre, el PladeConvivència entre PoliciaLocald’Amposta i Mossosd’Esquadra, en marxa des del març del 2021, s’ha reajustat per fer front a l’increment dels fetsdelictius detectats en les estadístiques del primersemestre del 2023. "No ho hem negat ni amagat mai, les darreres dades de fets delictius del ministeri d’Interior mostren un increment de 7 fets delictius per cada mil habitants, una xifra que suposa un increment del 36%", ha explicat la regidoradeGovernació, IrisCastell, tot argumentant que en els darrers sis anys la població ha crescut uns 2.000 habitants i, a més, hi hagut un creixement molt important en les ciberestafes.

"Som conscients que hi hagut una pujada dels fets delictius i per això hem pres mesures, però en cap cas, i com s’ha estat instigant des del principal grup de l’oposició, Amposta és una ciutat insegura", ha reblat. L’inspectorencap de la PoliciaLocald’Amposta, JosepMassana, ha sigut encara més contundent: "Amposta és una ciutat molt segura, més que altres ciutats de territori o del país amb número d’habitants similar; i tot i que hi ha hagut un increment en delictes, no n’hi ha hagut d’aquells que es produeixen amb violència, que són els que generen més alarma social". En este sentit, Massana ha assenyalat que durant el mes de setembre no es va produir cap robatori amb violència. "Amb tot, som conscients que cal seguir millorant", ha afegit, una idea que també ha defensat la regidora de Governació.

Castell també ha volgut posar en valor la "gran feina" feta pel cos de Policia Local. "Malgrat que pugen els fets delictius, també incrementa la resolució dels fets i això vol dir que els cossos policials fan la seva feina", ha defensat, "tenim una Policia Local de referència i la feina que fan, juntament amb els Mossos d’Esquadra és excel·lent".

Amb les estadístiques a la mà, s’ha actuat en dues vessants. Per una banda, l’actualització de les actuacions emmarcades dins del Pla de Convivència, desplegat entre Policia Local i Mossos d’Esquadra, i per l’altra, "diferents compromisos polítics per reforçar el cos policial". En este sentit, la primera tinent d’alcalde, Núria Marco, ha assenyalat que s’incrementarà la plantilla d’agents en quatre efectius més. "Després de la petició de la regidoria de Governació i el cos policial, hem pres la decisió de començar a treballar en la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLT), i així li hem traslladat al departament de Recursos Humans, per crear quatre llocs de treball més d’agents", ha dit Marco, tot puntualitzant que "amb l’increment de població del 10% els darrers anys, veiem necessari també créixer la plantilla d’agents en un 10%". Tanmateix, el pressupost del 2024 habilitarà una partida de 120.000euros per a l’adquisició de nousvehicles. I les properes setmanes s’instal·laran dos de les cinc càmeres de videovigilància previstes per als controls d’accessos del municipi.

Pla de Convivència


El març del 2021, els Mossosd’Esquadra i la Policia Local d’Amposta van crear el Pla de Convivència, amb les meses de coordinació mensual. "Un pla que es reajusta en funció de l’anàlisi de les dades dels fets delictius", afegeix Cid. "Amb l’anàlisi de les dades, veiem quines situacions són les que generen més sensació d’inseguretat o fets delictius", ha explicat l’inspector en cap de la Policia Local, "i són l’ordenança de Policia i Bon govern i tots els temes d’incivisme, el tràfic i consum de drogues, les baralles i discussions vinculades a l’oci nocturn, els petits furts i les ocupacions". Amb aquest anàlisi, la Policia Local i els Mossos van redefinir les accions conjuntes a implementar des del setembre passat. En aquest sentit van acordar incrementar la presència dels dos cossos policials al carrer, amb rondes a peu i sense solapar-se en aquells espais i hores on es produeixen més fets delictius. També han incrementat el patrullatge de saturació efectiu, amb controls amb les unitats ARRO dels Mossos d’Esquadra i canina K9 de la Policia Local als accessos a la ciutat o als espais d’oci nocturn. Finalment, també s’ha reforçat el patrullatge de paisà en espais on hi ha constància de fets delictius vinculats a danys patrimonials.

"Els objectius són, principalment, reduir la sensació d’inseguretat, reduir els fets delictius i prevenir les infraccions administratives, detenir els autors dels delictes al més aviat possible", ha afegit el sotsinspector sotscap de l’ABPMontsià, GuillemRoig. "La policia hem de saber què li passa i què li preocupa a la ciutadania i donar-li resposta", ha afegit, "i amb este pla de convivència és el que fem.