Llum verda a la tramitació de llei que pot prohibir alguna de les modalitats dels correbous

El vot de CUP, ECP i un grup de diputats d'ERC i Junts valida la tramitació de la llei presentada per la CUP i els comuns

Bou embolat a les Festes de La Ràpita
Bou embolat a les Festes de La Ràpita | Prou Correbous
25 d'octubre del 2023
Actualitzat el 26 d'octubre a les 10:41h
Tombades les esmenes a la totalitat de Vox i el PP, per evitar la prohibició del bou embolat, a la mar i capllaçat amb un resultat de 19 vots a favor, 29 en contra i les 83 abstencions com les dels diputats del PSC i part dels diputats d'ERC. Només Ciutadans ha donat suport a la proposta de Vox i el Partit Popular, avisant que aquest era el següent pas del Parlament d'ençà de la prohibició deles curses de braus que va ser aprovada  pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010 i ha acusat a Junts i ERC de mantenir un doble discurs a les Terres de l'Ebre i al Parlament.

Precisament, ERC i Junts, han insistit a tenir en compte la veu de les Terresdel'Ebre durant el debat i que és sa escoltar totes les veus del territori, animalistes i penyes taurines abans de votar en un sentit o un altre. En aquesta línia, en el grup parlamentari d’Esquerra Republicana quatre diputats han votat en contra de l’esmena a la totalitat de Vox i PP i la resta s'han abstingut.

Fonts consultades per Nació afirmen que ERC, és partidària d’aprofundir en clau de benestar animal i per això també insisteix en la necessitat d’obrir el focus de debat i fer passos cap a una legislació sobre benestar animal molt més àmplia i transversal. Els diputats de la CUP, d'En Comú Podem i alguns d'ERC i Junts, que tenien llibertat de vot, han permès que tire endavant la tramitació de la llei.

La CUP com EnComúPodem han destacat "l'impacte negatiu" que tenen les festes taurines en els animals i han comentat que cada cop hi ha més gent al territori que no vol aquests actes. El diputat de la CUP, DaniCornellà, ha apuntat que "una societat no pot basar festes populars en el patiment i la vexació dels animals" i ha recordat que "hi ha festes que han desaparegut que ara ens semblarien intolerables". També ha subratllat la necessitat de tirar endavant la proposició de llei per tal de "situar Catalunya com a país capdavanter en la defensa dels drets animals". 

Per la seva banda, la presidenta d'EnComúPodem, JèssicaAlbiach, ha remarcat que és una llei "a favor d'un país millor" perquè Catalunya estigui a "l'avantguarda" de la protecció dels animals.


PSC i ERC s’abstenen 

El PSC i ERC s'han abstingut en el debat per abolir les tresmodalitats de correbous: capllaçat, a la mar i embolat, tradicionals en molts pobles de les Terres de l'Ebre. La proposició dellei va ser presentada pels grups parlamentaris de CatalunyaenComú i la CUPi va rebre les esmenesalatotalitat de Vox i el PartitPopulardeCatalunya.

El GrupSocialistesiUnitsperAvançar ha fet públic que s’abstindrien en el debat a la totalitat de les esmenes contra la Proposició de llei de modificació de la Llei34/2020, del'1d'octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous que es debat avui al Parlament. Segons ha declarat el grup socialista "l’abstenció permet que la iniciativa s’aborde en ponència parlamentària i, per tant, afavoreix el debat rigorós i tècnic sobre la matèria en qüestió, escoltant la pluralitat de veus i posicions".

Defensen fer compatibles dos objectius: d'una banda, respectar i garantir les festes i tradicions arrelades arreu del territori, en aquest cas, a Terres de l’Ebre i, de l'altra, respectar el benestar animal i garantir que no produeix dany, tal com estableix la normativa.

Altres partits polítics com JuntsperCatalunya han donat llibertat de vot a les seues dos parlamentàries MònicaSales (Tortosa) i IreneNegre (l'Aldea). També el grup parlamentari d’EsquerraRepublicana, s’abstindrà en la tramitació de la llei sobre els correbous d'este dimecres. Així mateix, de forma acordada un grup de diputats votaran en contra de l’esmena a la totalitat.

En aquest sentit, EsquerraRepublicana declara que ha tingut en compte la veu de les Terres de l’Ebre en esta votació tal i com demanava ahir AlbertSalvadódelegatdelGovern a les Terresdel'Ebre en declaracions als mitjans. "L’abstenció amb algun vot diferenciat permet arribar a un consens que no obstaculitza el debat al Parlament", afirmen. ERC és partidària d’aprofundir en clau de benestar animal i per això també insisteix en la necessitat d’obrir el focus de debat i fer passos cap a una legislació sobre benestar animal molt més àmplia i transversal.

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre serà present al debat parlamentari.