Les Jornades de les Lletres Ebrenques celebren la majoria d’edat

La divuitena edició de les Jornades preparen una vintena d’activitats, del 16 al 22 d’octubre

Presentació de la divuitena edició de les Jornades de les Lletres Ebrenques d'Amposta
Presentació de la divuitena edició de les Jornades de les Lletres Ebrenques d'Amposta | Ajuntament d'Amposta
Aguaita.cat
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 10:55h
Amposta torna a posicionar-se com a referent cultural amb les JornadesdelesLletresEbrenques, que este any celebren la majoria d’edat amb una vintena d’activitats i més de 100 personalitats del món cultural. L’alcalded’Amposta, AdamTomàs, reivindicava que "és una cita de referència al territori i arreu del país, perquè si un acte no té afluència de públic no arriba a complir gairebé dos dècades", alhora que afegia que "apostem molt per la cultura i les lletres ebrenques, perquè al final la cultura ens ajuda a fer una societat més crítica i més lliure, i estem convençuts que a les Jornades els hi espera un futur molt llarg i pròsper". Pel que fa a l’espai, l’alcalde deia que "tenim la il·lusió que l’any vinent ja es pugui fer a la biblioteca, ja rehabilitada gràcies al departament de Cultura de la Generalitat i als Fons Next Generation". Les XVIII Jornades de les Lletres Ebrenques tindran lloc a l’Espai Km 0 de l’OficinadeTurisme, el 6 i del 16 al 22 d’octubre.

L’ànima mater de les Jornades, JoanaSerret, destacava que l’esdeveniment "és una festa anual al voltant del llibre per ensenyar i demostrar que sota el marc de la literatura es poden englobar activitats tan diverses com la música, recitals poètics, teatre o fins i tot fotografia, gastronomia i turisme", paraules que complementava dient que "estar a una biblioteca ens facilita fer un seguiment de les novetats, sobretot dels autors i autores ebrencs, i donem suport a les noves veus literàries i els autors i les obres lligades a les Terres de l’Ebre".

Des de l’àreadeTurisme, la tècnicaEvaBernad deia que "és un privilegi compartir les JornadesdelesLletresEbrenques. Hem buscat un denominador comú i ens hem trobat no només en una rutaliterària, sinó també en la gastronomia". De la mà de l’OficinadeTurisme, i coincidint amb el 120aniversari de SebastiàJuanArbó, s’ha programat una ruta literària pels llocs on va viure i escriure l’escriptor, a càrrec d’HelenaHerranz i JoanAntoniForcadell, el 22 d’octubre. A banda, el 21 tindrà lloc una taula rodona sobre gastronomia i turisme amb creadors de contingut, l’escola degastronomiaEscribàAcademy i autores i autors que escriuen sobre menjar.

L’acte inaugural serà divendres, 20 d’octubre a partir de les 19 hores, amb Literaturadeltu a càrrec de IolandaBatallé, professora, periodista, editora i escriptora, i exdirectora de l’Institut Ramon Llull i actual directora de la Llibreria Ona.
 

Activitats per a tots els públics

 
Les Jornades de les Lletres Ebrenques començaran este dilluns a la tarda amb l’activitat Versosdeboiraiaigua, un recorregut per l’obra poètica de JosepVallverdú en el marc del centenari del seu naixement, un acte que compta amb el suport del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.


La resta d’activitat no s’iniciarà fins al dia 16, quan es podrà gaudir de la història de la ballarinaebrencaAnnaM. Bel, amb la col·laboració de l’EscoladeDansaMariaLozano, i de la trobada del col·lectiuDi-llumsd’ArtsalForn. Dimarts hi haurà una taula sobre memòriahistòrica conduïda per l’escriptora i directora del COMEBE, CintaFarnós, i dimecres un recital poètic amb diferents autors, mentre que dijous s’ha preparat un espectacle sobre el rectordeVallfogona.
 
El gruix important de les Jornades serà a partir de divendres on, a més de la inauguració amb Iolanda Batallé, s’ha programat, de divendres a diumenge, el lliurament del PremiMèritdelesLletresEbrenques, un espectacle del cantautor ÈricVinaixa, una exposició de dones ebrenques inspirada en la poesia de ZoraidaBurgos, una taula rodona sobre Crimsliteraris, una activitat infantil sobre el famós gosRovelló o una conferència sobre escripturacreativa.
 
Totes les activitats són obertes i gratuïtes i es realitzaran a l’Espai Km 0 de l’Oficina de Turisme d’Amposta.