La Ràpita reivindica els seu passat mariner en la setena edició d'Orígens

Més de 100 activitats ompliran el barri del Xicago de música, tradicions i gastronomia del 13 al 15 d’octubre

L'alcalde de la Ràpita, Javier Reverté i la regidora Francina Molina durant la presentació de la setena edició d'Orígens
L'alcalde de la Ràpita, Javier Reverté i la regidora Francina Molina durant la presentació de la setena edició d'Orígens | Ajuntament de la Ràpita
Aguaita.cat
06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:43h
LaRàpita celebrarà la setena edició d’Orígens al barridelXicago entre el 13 i el 15 d’octubre. Un cap de setmana en el qual hi participen més de 50entitats del municipi amb activitats emmarcades en la culturapopular i tradicionallocal i ebrenca dels inicisdelsegleXX, i que enguany presenta destacades novetats, com una processómarinera, el sopar a l’antiga, un espai a l’ombra per a aquells que no tenen casa al barri del Xicago, l’epicentre de la celebració, o un concurs de plegargarrofes, entre altres.

L’alcalde de la Ràpita, JavierReverté, ha remarcat “la implicació de tot el veïnat del barri i d’una gran part de les associacions del poble que es bolquen en aquesta celebració, fent-la créixer i millorar cada any”

Com ja s’havia anunciat, enguany el pobleconvidat és Pals per haver estat un dels destins de la comunitatpagesarapitenca a l’èpocadelaplantada i de la sega de l’arròs. L’alcalde ha remarcat “que és un reconeixement a aquella gent que per poder tenir una vida millor s’esforçava i se sacrificava anant fora de casa a temporades a treballar de sol a sol”.

Laregidorad’Identitat, FrancinaMolina, ha explicat que el programa d’enguany, amb més d’un centenar d’activitats, inclou els clàssics d’Orígens, com la subhastadepeix el dissabte al matí, la caladadelrossegall i la batudad’arròs a pota el diumenge, entre altres actes. En este sentit, la regidora ha destacat “la voluntat continuista en l’esperit i contingut d’aquesta celebració que és punt de trobada del poble de la Ràpita. Enguany, entre les novetats, s’ha habilitat un espai d’ombra “per a aquells que no són del barri i hi vulguin estar presents i fer així arribar Orígens de manera plena a més gent”, ha destacat la regidora.

Seguint amb les novetats, enguany en l’apartat gastronòmic, a més dels menjars tradicionals oferts des de les tavernes de les entitats que hi ha instal·lades pel barri, diversos restaurants del Col·lectiudeCuina oferiran el dijous a la nit un menú especial sota el nom comú de Soparal’antiga. Així mateix, dissabte es cuinarà una truita de patatagegantsolidària a benefici de l’Associació de MalaltsMentals de les Terresdel’Ebre, que celebra els seus 25anys.

En l’àmbitmusical, les nits de divendres i dissabte, s’ha programat concerts de música tradicional, com el que oferirà el divendres a la nit la cantantvalencianaLaMaria, o el dissabte la gran nit de ronda amb la presència de moltes de les rondalles i cantadors i cantadores del territori que després sortiran a rondar pels diferents carrers del barri del Xicago. Totes dues nits es clouran amb ball a càrrec de la banda de l’AgrupacióMusicalRapitenca i de la formació BigBandlosForasteros.

Una altra de les novetats destacades és que enguany s’ha programat una processó marinera la matinada de divendres a dissabte revivint les processons que feien els pescadors de principis de segle XX quan, després d’un dia de fort temporal, tots havien tornat sans i estalvis a casa. També tindrà lloc el primer concurs de plegar garrofes per a colles, una activitat molt pròpia del mes d’octubre i de la tardor en general a casa nostra.

Orígens també comptarà amb el mercat de productes de proximitat, demostracions d’oficis artesans per part de mestres artesans del territori, i animació de carrer, destacant-hi la clausura el diumenge al vespre amb l’espectacle de dansaAlego, inspirat en la novel·la Terresdel’Ebre de l’autor rapitenc SebastiàJuanArbó.

Enllaç del programa digital d'Orígens aquí 

Els programes impresos estaran disponibles a partir del pròxim dilluns a l'ajuntament.