Xarxes criminals envien camions a gran velocitat per l'AP-7 per transportar haixix cap al nord

Els Mossos d'Esquadra ja usen un sistema pioner a l'Estat per detectar drogues amb escàners mòbils en càrregues de vehicles de gran capacitat i potència

Redacció
03 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:06h
Els Mossos reforcen la vigilància a les principals carreteres del país.
Els Mossos reforcen la vigilància a les principals carreteres del país. | Cedida
Les organitzacions criminals utilitzen la xarxa viària catalana com a via de pas per fer arribar la droga des del sud de l’Estat fins a la resta d’Europa i per transportar-la a les “guarderies” ja establertes a Catalunya. Davant d'esta situació, els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb l’Agència Duanera, han impulsat un sistema pioner a tot l’Estat per a detectar amb escàners mòbils drogues en les càrregues de camions que circulen per l’AP-7, via principal que connecta el sud amb Europa. Dijous passat, es va dur a terme el primer dispositiu policial preventiu amb l’Agència Duanera en què per primera vegada a tot l’Estat es va utilitzar un escàner mòbil per a revisar el contingut de les càrregues de camions i furgonetes.

L’haixix es pot transportar per via terrestre utilitzant diferents mètodes, que varien en funció de la capacitat de l’organització i de la quantitat de droga transportada. Segons els Mossos, els mètodes detectats durant este 2023 consistixen en utilitzar vehicles de gran potència i amb elevada capacitat de càrrega (poden arribar a transportar fins a 2.000 quilograms) que fan el trajecte des del sud de l’Estat espanyol fins a Catalunya a velocitats properes als 200 km/h.

Per eludir els controls policials, van precedits d’un vehicle, anomenat vehicle llançadora, amb la funció de detectar la presència policial i avisar al vehicle carregat amb la substància estupefaent.

Les organitzacions criminals també utilitzen transports de mercaderies legals per ocultar la substància estupefaent i evitar la detecció per part dels cossos policials. Fins al setembre de 2023, els Mossos d’Esquadra han comissat més d’una tona d’haixix a Catalunya transportada mitjançant este mètode. Un altre forma de transport per enviar la droga és a través de l’enviament postal de petites quantitats.

40 tones des del 2018

La lluita policial contra el tràfic d’haixix duta a terme pels Mossos d’Esquadra ha comportat els comís de més de 40 tones d’haixix a Catalunya des de l’any 2018. La pressió judicial i policial exercida al sud de l’Estat ha comportat que en els darrers anys els narcotraficants establisquen bases logístiques a la costa catalana i del Llevant. A diferència del fenomen de la marihuana, les organitzacions criminals utilitzen Catalunya com a una zona logística i d’emmagatzematge o com a zona de pas per transportar la droga cap a Europa.

Els investigadors detecten grups locals que presten serveis a xarxes criminals estatals i internacionals oferint-los puntualment serveis logístics emparats en empreses amb aparença de legalitat, tot i que, hores d’ara no han detectat que el tràfic d’haixix haja penetrat en sectors legals de la societat, tal i com està passant en el fenomen de la marihuana.

Durant els primers nou mesos del 2023, els Mossos d’Esquadra han obert 38 noves investigacions per transport i tràfic d’haixix, han comissat 11.685 kg d’esta droga i han detingut 912 persones, de les quals 84 estan directament relacionades amb el crim organitzat. Gairebé el 66% de les intervencions han estat per haixix transportat per via marítima, entre comisos localitzats en desembarcaments i per troballes de fardells. El 34% ha estat relacionat amb haixix que estava sent transportat per carretera.

La pressió policial en este àmbit va encaminada a desarticular organitzacions criminals que estan aprofitant l’extensa franja litoral catalana i una àmplia xarxa viària per a la importació i distribució d’haixix cap a Europa. L’origen de la droga desembarcada és el Marroc, mentre que l’haixix transportat per carretera majoritàriament procedeix d’Andalusia.

La Policia Marítima en el seu patrullatge preventiu i els drons policials s’afegixen en el combat contra el crim organitzat especialitzat en el tràfic d’haixix i marihuana. Les embarcacions de la Policia Marítima treballen per donar suport a les unitats especialitzades del Cos davant possibles desembarcaments i detecció de narcollanxes a les platges.
 

Bosses intervingudes amb paquets d'haixix. Foto: Cedida

Augment de la quantitat d’haixix intervinguda el 2023

Durant el darrer any, la pressió policial ha donat lloc a la desarticulació de diferents organitzacions criminals arran d’investigacions iniciades el 2022, entre les quals destaquen:

Una investigació a Tarragona amb la Guardia Civil. Es va iniciar el 2022 arran de la detecció del transport d’una narcollanxa en el remolc d’un camió. Va suposar el desmantellament d’una organització criminal que fabricava i avarava les seves pròpies narcollanxes. L’organització comptava amb mecànics experts per al muntatge de les embarcacions. Tot i que es va iniciar el 2022, el cas va ser molt rellevant ja que fruit de les investigacions realitzades es va poder frustrar un desembarcament d’haixix de 55 fardells el mes de febrer de 2023.

A les Terres de l’Ebre, durant els darrer any s’han dut a terme tres investigacions relacionades amb els desembarcaments d’haixix.

A Catalunya, el 2022 es van registrar sis incidents relacionats amb el transport d’haixix per via marítima, mentre que fins al setembre de 2023 se n’han detectat tretze, entre els quals destaquen la troballa de diversos fardells d’haixix a diferents punts del litoral català, la troballa d’ embarcacions embarrancades, de bidons de benzina, o fins i tot el naufragi d’una furgoneta utilitzada per a transport que va aparèixer a una cala de Begur, carregada d’haixix.

Desembarcaments des del Delta a la Costa Brava

Durant l’any 2023, s’han detectat desembarcaments en la majoria de comarques del litoral català, des de la zona del Delta de l’Ebre fins a la Costa Brava.

Les embarcacions utilitzades són narcollanxes, també anomenades “gomes”, que són embarcacions semirígides d’alta velocitat prohibides al territori espanyol pel decret llei 16/2018 del 26 d’octubre. Malgrat la prohibició d’estes embarcacions, durant el 2022 es van detectar a Catalunya drassanes on se’n fabricaven i reparaven. És el cas d’una investigació duta a terme pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i agents de la Direcció adjunta de Vigilància Aduanera (DAVA), que va permetre desmantellar una nau industrial on es construïen embarcacions destinades al tràfic d’haixix a Castelló d’Empúries, sobretot llanxes petites amb motors potents i molta capacitat de càrrega, i es van detenir 19 persones.

En els darrers anys, s’han detectat diverses formes per desembarcar l’haixix transportat per via marítima fins a territori català. Des de desembarcaments a les cales i platges a descàrregues directes en “guarderies” amb accés nàutic per part d’embarcacions que desenvolupen activitats piscícoles o recreatives. També amb desembarcaments a ports esportius a través d’embarcacions pesqueres o esportives que han transportat la droga fins al port.