La Ribera d’Ebre es prepara per celebrar la 12a Festa de la Jota el dissabte 30 de setembre a Vinebre

La Festa ha contribuït recuperar les jotes que es ballaven antigament arreu de la comarca i que, en alguns casos, s’havien perdut

Imatge d'una de les edicions passades de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre.
Imatge d'una de les edicions passades de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre. | Cedida
Aguaita.cat
28 de setembre del 2023
Actualitzat a les 10:45h
La plaça 1 d’octubre de Vinebre acull el dissabte 30 de setembre la FestadelaJotadelaRiberad’Ebre, una trobada anual itinerant per la comarca que, des de l’any 2010, ja ha voltat per 12 dels pobles de la Ribera d’Ebre, amb l’objectiu de recuperar i mantenir viva esta dansa tradicional de les Terresdel’Ebre.
 
La dotzena cita amb la Jota de la Ribera començarà a dos quarts de 7 de la tarda. Abans de la tradicional ballada popular, amenitzada per la BandaMunicipaldeMúsicadeBenissanet, els participants podran practicar i aprendre els passos típicament patxetins per, tot seguit, ballar les 17jotes de la Riberad’Ebre. És l’únic dia a l’any que es poden ballar totes les jotes riberenques a plaça, i aplega balladors de tots els pobles de la comarca. A més, entitats i cellers del municipi amfitrió, en aquest cas Vinebre, preparen una degustació de tapes i tasts de vins; i el vinebrà JosepMariaPros oferirà una cantada de rondalles i jotes tradicionals.
 
 

La jota, incorporada al calendari festiu local

 
La Festa Comarcal, organitzada pel ConsellComarcaldelaRiberad’Ebre i LoFardellPatxetí, ha contribuït els darrers anys a recuperar les jotes que es ballaven antigament arreu de la comarca i que, en alguns casos, s’havien perdut. De fet, quan l’any 2010 es va celebrar la primera edició d’esta cita comarcal, a Miravet, només sis pobles de la comarca la mantenien viva en el seu calendari festiu: Ascó, Flix, Riba-roja, Rasquera, Benissanet i Miravet. De la recuperació d’aquests dos últims pobles de la Ribera sud sorgix la iniciativa de celebrar una trobada comarcal, després que el 2008 es recuperés la jota de Benissanet, i el 2009, la de Miravet. “Avui dia podem dir que la jota es balla a tots els pobles de la Ribera. Forma part de les nostres festes i trobades populars: a alguns pobles, com Flix i Riba-roja, es balla a la plaça per la Festa Major; altres, com Vinebre i Garcia, la ballen el dia que van a l’ermita; a Tivissa, per la Fira de Nadal; a Benissanet i Ascó, per Sant Antoni…” explica la presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, que destaca el suport que han rebut de moltes institucions al llarg de tots aquests anys per fer-ho possible: Consell Comarcal de la Ribera, Institut Ramon Muntaner (IRMU), departament de Cultura, ajuntaments de la comarca…
 
Esta entitat riberenca ha contribuït a recuperar les coreografiestradicionals de la jota a la comarca a partir de la recerca feta al seu dia per JosepBargalló, recopilada al llibre BallsidansesdelescomarquesdeTarragona. Riberad’Ebre i TerraAlta, editat per la DiputaciódeTarragona. L’arranjament de les melodies, també recuperades i publicades, és obra de la BandaMunicipaldeMúsicadeBenissanet.